28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 27 Oktobar 2011 10:48

BNP: Evropa u Zenici Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

BNP_edu program i ove sezone u zeničkom pozorištu - Bosansko narodno pozorište Zenica u saradnji sa East West Centrom Sarajevom, teatarskom kućom Prime Cut Productions iz Belfasta i Slovenskim mladinskim gledališćem iz Ljubljane u sklopu svog edukacijskog programa BNP_edu organizuje petodnevnu umjetničku radionicu o temi „Imaju li građani BiH i Sjeverne Irske pravo biti sretni“? Ovo je prvi edukacijski ciklus kojeg će BNP Zenica realizovati zajedno sa drugim teatarskim kompanijama i na taj način ponuditi ovaj jedinstveni program usavršavanja i edukacije svojim uposlenicima i saradnicima, kao i svim ostalim učesnicima radionice iz drugih gradova i zemalja Evrope.

 

Ova umjetnička radionica tematski se veže za esej Osvajanje sreće britanskog filozofa Bertranda Russella, jednog od najznačajnijih mislilaca dvadesetog vijeka. U pomenutom eseju Russell na vrlo jednostavan, dubok, a povremeno i zabavan način ispituje šta nas to čini nesretnima i sretnima.

Prvo okupljanje tridesetak umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Irske, Republike Irske, Slovenije i Belgije održano je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Radionicu zajedno sa Harisom Pašovićem, direktorom East West Centra, vodit će Emma Jordan, rediteljica i izvršna direktorica kompanije Prime Cut. U BNP-u će narednih dana boraviti  vizuelna umjetnica Šejla Kamerić, dizajnerski tim Kao Pao Shu, mlade glumice BNP-a Dženana Džanić i Selma Mehanović, vizuelni umjetnik iz Banje Luke Boris Glamočanin, frontmen grupe BalkanEros Haris Abdagić, Daša Doberšek, glumica iz Slovenskog mladinskog gledališća. Balkanskim umjetnicima pridružili su se Stuart Graham, irski glumac, belgijski performer Thomas Steyaert, reditelj Steve McQueen, Una Kavanagh, glumica, Fionnuala Fagan, interdisciplinarna umjetnica i muzičarka, Will St Ledger, vizuelni umjetnik, Lisa Hogg, glumica, Mat Faris, glumac, Una NiCeoin, glumica i generalna direktorica Prime Cuta, te Damien Gorman, jedan od najznačajnijih pisaca iz Sjeverne Irske i dobitnik nagrade BAFTA.

Projekt se radi uz podršku Evropske kulturne prijestolnice Derry 2013.


Dino Delić,
voditelj Ureda za odnose s javnostima BNP-a Zenica

Čitano 3263 puta