28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 15 Decembar 2011 09:02

Andrićevi dani u Zenici Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

corkze1Bosansko narodno pozorište u Zenici jedina je bh. institucija kulture koja je proteklog vikenda sveobuhvatno obilježila 50 godina od dodjele Nobelove nagrade za književnost bh. piscu Ivi Andriću. Dana 10. decembra uvečer u Štokholmu daleke 1961. Andrić je dobio svjetsku nagradu za književnost, a pola stoljeća kasnije, u to vrijeme, na zeničkoj sceni izvođene su njegove predstave.

- Večeri Ive Andrića počele su još prošle sedmice, u četvrtak, projektom Olivera Frljića "Pismo iz 1920.", za koji je autoru kao inspiracija poslužila istoimena Andrićeva priča - kazao nam je portparol BNP-a Dino Delić. Haris Burina, glumac BNP-a Zenica, svoju autorsku predstavu "Ćorkan", rađenu u produkciji zeničkog pozorišta, predstavio je još jednom domaćoj publici. Prihod od prodaje ulaznica namijenjen je za pomoć porodici jednog preminulog Zeničanina.

 

Svojevrsna andrićevska trilogija u organizaciji BNP-a kompletirana je izvedbom predstave "Prokleta avlija", koja je koprodukcijski projekt Kazališta Virovitica, Teatra Kabare Tuzla i Narodnog pozorišta Užice. Na kraju u prostorima BNP-a postavljene su izložbe fotografija "Andrićev odlazak u Štokholm 1961." i "Ivo Andrić na scenama BNP-a".

Čitano 3477 puta