28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 25 Januar 2012 02:17

Selma Spahić Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Jedna od najizvođenijih drama na svijetu u poslijednjih nekoliko godina "Sumnja" američkog pisca Johna Patricka Shanleya na koju rediteljski pečat stavlja Selma Spahić, premijerno će biti izvedena 28. februara na sceni Kamernog teatra 55. Kako je danas potvrdila Selma Spahić, probe za ovu predstavu, koja se radi u koprodukciji Kamernog teatra 55 i Udruženja "Kontakt", traju već od početka januara. John Patrick Shanley za tekst "Sumnja" dobio je dvije najprestižnije svjetske nagrade za dramu 2005. godine - Pulitzerovu nagradu i nagradu Tony, koja je pozorišni pandan filmskom Oscaru. 

Radnja je smještena u New Yorku, kvartu Bronx, 1964. godine u jednu katoličku školu. Sestra jednog dječaka, koja je direktorica škole, posumnja da svećenik ima neprimjeren odnos s određenim učenikom. "Tekst se na određeni način bavi lažnim optužbama, ali i zloupotrebom pozicije u crkvenoj ili bilo kojoj drugoj vjerskoj hijerarhiji. S druge strane, bavi se i sumnjom da se i mi zapravo bojimo", ističe Spahić.

U predstavi igraju Tatjana Šojić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović i Jelena Kordić.  Scenografiju radi Mirna Ler, kostimografiju Sanja Džeba, dok dramaturgiju potpisuje Aida Pilav. "Kada je riječ o probama, imam svoj proces i metod da u početku jako puno radim na istraživanju teksta i različitih iskustava, tako da još uvijek traje ta istraživačka faza", navela je rediteljica Spahić.

Čitano 3480 puta Zadnji put promjenjen četvrtak, 26 Januar 2012 21:18