19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 24 Februar 2012 11:42

BNP slavi 62.rođendan

bnpBNP ZENICA SLAVI SVOJ 62. ROĐENDAN - Bosansko narodno pozorište osnovano je početkom 1950. godine. Prva premijera izvedena je 25. februara 1950. godine. Riječ je o predstavi Duboko je korijenje Džemsa Goua i Arnoa D'Isoa u režiji Evgenija Smirnova. Ideja o osnivanju profesionalnog pozorišta u Zenici ponikla je među djelatnicima Radničkog kulturno-umjetničkog društva „Iskra“,  tačnije u Dramskoj sekciji kao najaktivnijem i najjačem dijelu Iskre. Članovi Sekcije poveli su konkretnu akciju za realizaciju te ideje. Uz podršku malobrojnih „vizionara“ iz tadašnjih struktura vlasti njihova nastojanja urodila su plodom – u Zenici je osnovano profesionalno pozorište i prvu premijeru izvelo pod svojim prvim imenom: Oblasno narodno pozorište. (H. Džafić, Monografija Bosansko narodno pozorište Zenica).

U tom periodu Pozorište je često mijenjalo svoj naziv da bi 1951. godine dobilo ime: Narodno pozorište Zenica. Pod tim imenom Pozorište je steklo reputaciju i dobilo brojne nagrade i društvena priznanja. U skopu društvenih promjena što su uslijedile nakon stjecanja nezavisnosti države Bosne i Hercegovine, Općina Zenica kao osnivač Pozorišta, svojom odlukom iz 1994. godine, daje mu sadašnje, sedmo po redu, ime: Bosansko narodno pozorište Zenica. (H. Džafić.) Tokom 61 godine postojanja BNP Zenica je postalo najznačajnija umjetnička institucija u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Repertoar Pozorišta brižljivo je sastavljan s ciljem da bude savremen i angažiran.  Kroz svoje umjetničko djelovanje BNP Zenica je postalo središte i stjecište ne samo teatarskog nego i svekolikog umjetničkog i kulturnog života u gradu Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu. Pozorište je izgradilo prepoznatljiv stil i zauzelo značajno mjesto u porodici bosanskohercegovačkih teatara. Treba istaći da je BNP Zenica utemeljitelj i organizator Festivala bosanskohercegovačke drame, koji je postao jedna od najznačajnijih teatarskih manifestacija u BiH.

Upravni odbor i Direkcija BNP-a Zenica su 25. februar (datum izvođenja prve premijere) proglasili Danom Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Ovaj jubilej zaposlenici BNP-a Zenica obilježili su između ostalog učešćem na VIRKAS festivalu kojeg osmi put po redu organizuje Kazalište Virovitica. Tokom 62. pozorišne i koncertne sezone produkcijska mašinerija BNP-a Zenica svojoj publici ponudila je devet premijernih izvedbi, a do kraja sezone na scenama zeničkog teatra planirano je postavljanje još dvije predstave. Trenutno su u tokou pripreme za Međunarodnu kulturnu manifestaciju Zeničko proljeće tokom koje će BNP Zenica ugostiti brojne domaće i inostrane teatarske kuće. Iz Direkcije BNP-a Zenica najavljuju bogat program tokom 11. festivala bh. drame.

Dino Delić,
Ured za odnose s javnošću