29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 05 Mart 2012 05:09

Per Sempre nastupio u Zenici

Novoosnovani Sarajevski duvački kvintet "Per Sempre" predstavio se zeničkoj publici u Muzeju grada Zenice, u organizaciji Javne ustanove "Sarajevo art" i domaćina.

Kvintet čine iskusni instrumentalisti koji već niz godina djeluju kao solisti Sarajevske filharmonije i istaknuti univerzitetski profesori i pedagozi s Muzičke akademije u Sarajevu, Sakib Lačević (flauta), Megan Robbins (oboa), Vedran Tuce (klarinet), Edin Hadžić (fagot) i Asim Gadžo (horna).

Na repertoaru koncerta su bila djela koja su komponirali Muzio Clementi, Frederik Kuhlau, Ferenc Farkas, Willy Hess i Claude Debussy.

 

- Osnivanje ovog kvinteta veliki događaj za sve poklonike muzike i bh. društvo uopće, jer u BiH do sada nije djelovao duvački kvintet, kaže Vedran Tuce.

Direktor "Sarajevo arta" Saša Salihović smatra da organiziranje koncerta Sarajevskog duvačkog kvinteta predstavlja još jedno u nizu nastojanja "Sarajevo arta" da BiH izraste u razvijenu kulturnu sredinu.

- Osnivanje ovog kvinteta je veliki i značajan događaj za našu kulturu, jer smo dali šansu mladim umjetnicima i domaćim snagama gdje će kroz jedan od najtežih oblika muziciranja dati značajan doprinos ovoj sredini, ocijenio je Salihović.