28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 01 Decembar 2014 15:26

Pukotina na Maloj sceni BNP-a

Na održanoj konferenciji za štampu u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica najavljen je četvrti ovosezonski projekat - predstava "Pukotina" koju je prema zbirci pripovijedaka Ivane Simić - Bodrožić dramatizirala i režirala Lajla Kaikčija. 


Glumački ansambl predstave sačinjava pet glumicaBNP-a : Uranela Agić-Burina, Lana Delić, Snežana Vidović, Sabina Kulenović i Faketa Salihbegović-Avdagić. One igraju sve scene i sve likove – ženske i muške, stare i mlade, pa čak i djecu predškolskog uzrasta. Osim toga izvršavaju i brojne druge glumačke zadatke i funkcije u predstavi: od promjena scenografskih elemenata, do proizvođenja onomatopejičnih zvukova u „sceni tuširanja“, „sceni rađanja“ itd.


Predstava tematizira položaj žena u post-tranzicijskom društvu, njen odnos unutar porodice, društva, situacije u kojima se svakodnevno susreće sa svim onim ulogama koje kao žena ima - supruga, sestra, majka, zaposlena žena... U predstavi Pukotina smjenjuju i miješaju elementi drame i monodrame, farse i burleske, igrokaza i mjuzikla, a ima čak i elemenata teatra sjenki i dokumentarnog teatra.


Predstava će premijernu izvedbu na Maloj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica imati u srijedu, 3. decembra sa početkom u 19:30 sati, a prvu reprizu dan poslije, odnosno u četvrtak. U toku decembra na scenama Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, publika će imati priliku pogledati veliki broj muzičkih, ali i teatarskih sadržaja gostujućih umjetnika iz cijelog regiona Ivan Jelić, Darko Runder i Cargo trio, Nina Badrić, Branko Đurić - Đuro,   kao i predstave koje su dio redovnog repertoara pozorišta. 


IMG 2806

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA

Mala scena

Povodom obilježavanja 65 godina postojanja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Ivana Simić Bodrožić – Lajla Kaikčija & Grupa autorica

PUKOTINA

Dramatizacija i režija: LAJLA KAIKČIJA

Scenografija i kostimografija: SABINA TRNKA

Izbor muzike: KOLEKTIV

Producent: HAZIM BEGAGIĆ

Izvršni producent: DENIS KRDŽALIĆ

Inspicijentica: BORKA JOKANOVIĆ

Igraju:

URANELA AGIĆ-BURINA, LANA DELIĆ, SNEŽANA VIDOVIĆ, SABINA KULENOVIĆ, FAKETA SALIHBEGOVIĆ-AVDAGIĆ

 

PREMIJERNA IZVEDBA: 3.12.2014. GODINE

Predstava se izvodi na Maloj sceni „Žarko Mijatović“.

Trajanje predstave: 65 minuta

PUKOTINA – ŠTA I KAKO?

 

Gledajući s unutarnje strane, što je drugo pukotina, nego mjesto kroz koje ulazi svjetlo.

Ivana Simić Bodrožić

 


 

LAJLA KAIKČIJA

Režiju je diplomirala 2000. godine na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Od 2001. godine zaposlena je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, u kojem je dosad režirala trinaest predstava za odrasle i i tri predstave za djecu. Najuspješnije režije ostvarila u predstavama: Pomrčina krvi A. Muradbegovića, Play S. Becketta, Kralju ipak ne sviđa se gluma Dž. Karahasana, Seks, laži, divlje guske W. Allena, Zatvorenih očiju A. De Angelis, Stranci grupe autora, Nora Nora E. Flisara,  Život je pred tobom R. Garya i Gluha svadba grupe autora. Treba istaći i to da je u četiri predsave BNP-a potpisana kao autorica ili koautorica dramskog teksta. U međuvremenu, režirala je i pet predstava u Pozorištu mladih u Sarajevu, te po jednu u Kamernom teatru 55, Sarajevskom ratnom teatru „Sartr“ i Narodnom pozorištu u Sarajevu, a najuspješnije režije ostvarila je u predstavama Žohari J. Glowackog (Kamerni teatar 55), Kaligula A. Camusa (NP u Sarajevu), Gate 95 D. Ives i S.U.R Sajgon E. Imamovića (Pozorište mladih). Ostvarila je, također, i režije nekoliko televizijskih emisija, velikog broja reklamnih spotova, dokumentarnih i propagandnih filmova za nekoliko TV-stanica. 

Za režije pozorišnih predstava više puta je nagrađivana na teatarskim festivalima MESS u Sarajevu, Festivalu bh. drame u Zenici, Festivalu autorske poetike u Mostaru i Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu.

 

 

IMG 0208