Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 17 Novembar 2014 14:41

Pismo iz 1920. u Beogradu

Novembar mjesec  u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u znaku je regionalnih i evropskih gostovanja. Nakon premijerne izvedbe predstave "Ko je srušio Berlinski zid" u srijedu, 12.11. i uspješne organizacije i realizacije pete po redu Međunarodne teatarske manifestacije Noć teatra BiH, ansambl predstave "Pismo iz 1920" je u subotu, 15. novembra izveo predstavu u Bitef teatru u Beogradu.


Povod za gostovanje bilo je učešće Bosanskog narodnog pozorišta Zenica na X Forumu tranzicione pravde "Postignuća u post-jugoslovenskim zemljama" u organizaciji Fonda za Humanitarno pravo REKOM. Predstava, za koju autorstvo i režiju Oliver Frljić, i ovaj put je imala izuzetno uspješnu izvedbu u prepunoj sali Bitef teatra, uz odlične kritike. 

 

Predstava je premijernu izvedbu imala u septembru 2011. godine i od tada je učestvovala na 14 regionalnih i međunarodnih teatarskih festivala, 9 teatara i ukupno osvojila 5 nagrada. Saša Handžić, Adis Mehanović, Slaven Vidak i Enes Salković, tokom 60 minuta igre, smjelo, oštro i bez cenzure propituju politički i društveni kontekst prostora u kome se prije nešto više o dvije decenije desio rat, suočavajući gledaoca sa strašnom istinom o svima nama, ne štedeći nikoga, pa ni sebe, uvijek na nova iznoseći nove, svježe fakte koji potvrđuju da sistem u kojemu živimo nije ni malo zdrav i funkcionalan. 


Kao predložak i ideja za nastanak ove predstave došla je od poznate pripovijetke Ive Andrića, Pismo iz 1920, i kako autor i reditelj projekta kaže, ta pripovjetka precizno i tačno opisuje trenutnu situaciju u Bosni. "Vratiti se u Bosnu nakon što sam je napustio u aprilu mjesecu 1992. bilo je kao vratiti se u paralelnu stvarnost. Jednostavno, sve te godine koje sam izbivao nisam imao mogućnosti naviknuti se na sve nenormalnosti koje su građanima Bosne postale norma."


Nakon Beograda, zeničko pozorište će u utorak nastupiti na 21. Tuzlanskim pozorišnim danima sa predstavom "Gluha svadba", a krajem mjeseca gostovati u Beču sa predstavom "Priča sa istočne strane" , te potom imati i bečku premijeru predstave "Balkanski rekvijem" . 

 

Ured za odnose s javnoću

Bosansko narodno pozorište Zenica

Posljednje od

Povezani članci (by tag)