18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 11 Novembar 2014 23:02

Premijera u BNP Zenica

TREĆA PREMIJERNA IZVEDBA U 65. POZORIŠNOJ I KONCERTNOJ SEZONI BOSANSKOG NARODNOG POZORIŠTA ZENICA - PREMIJERNOM IZVEDBOM PREDSTAVE "KO JE SRUŠIO BERLINSKI ZID" OBILJEŽIT ĆE SE 25 GODINA OD PADA BERLINSKOG ZIDA - Bosansko narodno pozorište Zenica ove godine slavi značajan jubilej - 65 godina od osnivanja i početka umjetničkog rada i stasanja u jednu od najznačajnijih kulturnih i umjetničkih institucija u BiH. Tim povodom na Velikoj sceni BNP-a inscenirana je, treća ovosezonska predstava "Ko je srušio Berlinski zid" autora Amira Bukvića, a za koju režiju potpisuje Aida Bukvić. Premijernom izvedbom predstave u srijedu, 12. novembra obilježit će se i 25. obljetnica od pada Berlinskog zida.  U predstavi uloge tumače Saša Handžić, Semir Krivić, Snežana Vidović i Anđela Ilić, dok scenografiju i kostimografiju potpisuje dugogodišnja saradnica BNP-a Sabina Trnka. 

 

Na održanoj konferenciji za štampu, prof. Nedžad Fejzić je istakao da se autor  sa komadićem Berlinskog zida u džepu – simboličkim ili stvarnim, svejedno –  „usuđuje“ „prošetati“ tranzicijskim putem prelaska iz realnog socijalizma u realni kapitalizam, zapravo krenuti  u nimalo relaksirajuću promenadu brutalnom zbiljom neodarvinističkog cinizma promjene, ulaska u dveri globalnog hipermarketa nad čijim „zdravljem“ brižno bdiju trilaterale, bilderberger grupe etc. 

Autor je ovu predstavu pisao u različitim periodima, od perioda prije pada Berlinskog zida, pa sve do 2007. godine. Kako autor kaže, iste godine kada je obilježena 20. godišnjica od pada Zida, kada je i završio pisanje ove drame, predstava je svoju praizvedbu imala u Zagrebu, a njegovo dramsko pismo je okaraterisano kao propitivanje stvarnosti na globalnom nivo i svijeta u kojemu živimo. 

 

Aidi Bukvić, ovo je drugi put da režira u BNP-u, a zeničkoj publici je poznata i po gostovanjima drugih pozorišta na scenama BNP-a, a za koje potpisuje režiju. Prema njenim riječima, predstava jeste vezana za događaje koju su na neki način promijenili i historiju - upravo to rušenje Zida, ali i o ljudima kojih su se takve društvene promjene direktno ticale, mijenjale njihov položaj u društvu i njih same. U radu sa glumcima, pokušala je da prikaže položaj pojedinca u društvu, njegove uspone i padove, sve ono što nas kroz život oblikuje i mijenja i vjeruje da će predstava moći doprijeti do svakog gledatelja. 


IMG 2710 1

 

Podjela uloga

 

Vladek: SAŠA HANDŽIĆ

Istražitelj / Ministar / Eksministar: SEMIR KRIVIĆ

Nina: SNEŽANA VIDOVIĆ

Lena: ANĐELA ILIĆ

 

Glasovi iz zvučnika: SABINA GLOGOVAC, JUSTINE KIRK

 

PREMIJERNA IZVEDBA: 12.11.2014. GODINE

Predstava se, kao kamerna postavka, izvodi na zadnjem dijelu Velike scene, tzv. hinterbini, gdje su uređeni i pripremljeni prostor za igru i prostor za publiku kapaciteta 100 gledalaca.

Trajanje predstave: 80 minuta

 

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA

Velika scena

Sezona 2014/15. (LXV) 

 

Povodom obilježavanja 65 godina postojanja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

 

Amir Bukvić

KO JE SRUŠIO BERLINSKI ZID

 

Režija: AIDA BUKVIĆ

Scenografija i kostimografija: SABINA TRNKA

Videoart: BOJAN MUSTUR, JASMIN ŠARIĆ

Izbor i adaptacija muzike: AIDA BUKVIĆ, IGOR KASAPOVIĆ

Producent: HAZIM BEGAGIĆ

Izvršni producenti: DENIS KRDŽALIĆ, SANDRA IKANOVIĆ

Inspicijentica: SABINA GLOGOVAC

 

 

Glumac, dramatičar, pripovjedač i scenarist AMIR BUKVIĆ, autor predstave rođen je u Sarajevu 1951. godine.

Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, nakon čega je postao član glumačkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Tokom tog angažmana, koji je trajao više od dvadeset godina, tumačio je uloge u brojnim predstavama, a najznačajnije glumačke kreacije ostvario je tumačeći glavne uloge u komadima klasika: Shakespearea, Čehova, Ibsena... Kao glumac, angažiran je, također, na radiju, televiziji i filmu. Zapažene glumačke kreacije ostvario je igrajući glavne uloge u nekoliko televizijskih drama. 

Pisanjem dramskih tekstova počeo se baviti krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Ubrzo je, i kao dramatičar, postigao velike uspjehe. U njegovom matičnom teatru praizvedene su mu drame Stanovnici sna i Homo novus, za koje je dobio nagrade za najbolji dramski tekst. Nakon toga uslijedila su uprizorenja i drugih njegovih komada: u Teatru &TD insceniran mu je dramski tekst Nepredvidiv slučaj, a u Dječjem kazalištu Dubrava dramski tekst Mala sirena. Poslije objavljivanja u knjigama i časopisima, uslijedila su prevođenja njegovih dramskih tekstova u inostranstvu, kao i uvrštavanja u antologije hrvatske i bosanskohercegovačke drame (Dan jednog leptira). Uspjesi su krunisani kada je za dramski tekst Aristotel u Bagdadu dobio Nagradu „Marin Držić“, koja u Hrvatskoj slovi kao najznačajnija nagrada za dramsko pisanje. Istu nagradu dobio je, kasnije, još jedanput, za dramski tekst Ko je srušio Berlinski zid, koji je 2010. godine praizveden u produkciji Glumačke družine Histrion u Zagrebu.

Prva inscenacija njegovog dramskog teksta u Bosni i Hercegovini bila je 2006. godine, kada je Pozorište mladih u Sarajevu izvelo  predstavu Djeca sa CNN-a. Godine 2007. Kamerni teatar 55 uprizorio mu je dramski tekst Aristotel u Bagdadu. Treba reći i to da je 2013. godine za dramski tekst Igra sjena dobio Nagradu „Alija Isaković“ koju dodjeljuje Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“.

Amir Bukvić piše i prozu, pa osim šest knjiga drama ima i objavljena tri romana (Aristotel u Bagadu, Rastanak i Odgovor Malog Princa). Također je i autor nekoliko dokumentarnih filmova.

Treba istaći i to da je tokom devedestih godina prošlog vijeka bio direktor Kulturnog centra BiH u Zagrebu, te ataše za kulturu pri Ambasadi BiH u Hrvatskoj.

 

 

 

Aida Bukvić je rođena je u Zagrebu, gdje je završila Klasičnu gimnaziju, a potom diplomirala teatarsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb. Za diplomsku predstavu Klupko Pere Budaka nagrađena je 1999. godine na teatarskom festivalu Dani satire. (Klupko je iste godine bilo nominirano za nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini.) Od završetka studija do danas, režirala je više od dvadeset predstava u teatrima u Zagrebu, Osijeku, Zadru, Sarajevu i Zenici. Najuspješnije su joj režije slijedećih predstava: Što je muškarac bez brkova Ante Tomića – Aide Bukvić u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu (2001.), U posjetu kod gospodina Greena Jeffa Barona u produkciji kazališta Planet Art Zagreb (2006.), Anđeli i  vragovi Fadila Hadžića i Ništa nas ne smije iznenaditi Ante Tomića u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh (2001., odnosno 2004.), Jug 2 Davora Spišića i Osam žena Roberta Thomasa u produkciji HNK u Osijeku (2003., odnosno 2004.), Aristotel u Bagdadu Amira Bukvića u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo (2007.), Djeca sa CNN-a Amira Bukvića i Nakon probe Ingmara Bergmana u produkciji Glumačke družine Histrioni iz Zagreba (2008., odnosno 2010.). U Gradskom kazalištu Komedija u Zagrebu 2011. godine režirala je mjuzikl Opasne veze Veseljka Barešića. Nekoliko predstava koje je režirala nagrađivano je značajnim teatarskim festivalima u Hrvatskoj, neke od njih višestruko. Predstava Što je muškarac bez brkova dobila je nagradu za najbolju predstavu u cjelini na festivalu Marulićevi dani 2002. godine. (Na istom festivalu Aida Bukvić je dobila i nagradu za dramatizaciju romana Što je muškarac bez brkova Ante Tomića.) Iste godine predstava Anđeli i  vragovi proglašena je najboljom kabaretskom predstavom na festivalu Dani satire. Predstava Djeca sa CNN-a na Festivalu glumca u Vinkovcima nagrađena je kao najbolja predstava u cjelini, a na Marulićevim danima dobila je Nagradu publike. U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica 2013. godine režirala je predstavu Priča sa istočne strane Darka Lukića.

Aida Bukvić je više od deset godina angažirana kao teatarska pedagoginja na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb – vanredna je profesorica je na Odsjeku za glumu.

 

Saša Handžić

Glumu je diplomirao 2008. na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i iste godine postao član Glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. U predstavama BNP-a igrao je prije i tokom studija glume. Kao student, angažiran je i u teatarskim projektima drugih bosanskohercegovačkih teatara i ad hoc teatarskih trupa. Nakon završetka Akademije, kao stalni član Glumačkog ansambla BNP-a, angažiran je u ukupno dvanaest teatarskih projekata. Povremeno je igrao i u radiodramskim formama, TV-serijama, te na filmu. Za glumačke kreacije dobio je nekoliko kolektivnih i pojedinačnih nagrada na teatarskim festivalima u Mostaru, Brčkom i Zenici.

 

Semir Krivić

Glumu je diplomirao 1998. na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Od 2000. godine član je glumačkog ansambla Pozorišta mladih u Sarajevu, u kojem je dosad tumačio uloge u više od dvadeset predstava. Često je angažiran i u projektima drugih bosanskohercegovačkih profesionalnih teatara (Kamerni teatar 55, Narodno pozorište u Sarajevu, Bosansko narodno pozorište Zenica), te na televiziji, filmu i radiju. Za glumačke kreacije dobio je nekoliko nagrada za najbolja glumačka ostvarenja na teatarskim festivalima u Brčkom, Zenici i Jajcu. Dobitnik je, također, i nagrade Fondacije Mirna Filipan, te nagrade „Tmačin prsten“.

 

Snežana Vidović

Glumu je diplomirala je na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru 2007. godine. Stalna je članica glumačkog ansambla BNP-a Zenica od 1999. godine. Od tog perioda do danas, kao glumica, rediteljica, koreografkinja ili saradnica reditelja za scenski pokret učestvovala je u pripremi više od pedeset predstava BNP-a Zenica. Kao gošća, igrala je i u predstavama drugih profesionalnih pozorišta u BiH i inostranstvu, te u TV-serijama i igranim filmovima. Za najbolje glumačke kreacije dobila je nekoliko pojedinačnih i kolektivnih nagrada na teatarskim festivalima u Zenici, Jajcu, Istočnom Sarajevu i Doboju.

 

Anđela Ilić

Glumu je diplomirala 2007. godine na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru na Odsjeku za dramsku umjetnost – glumu. Članica je Glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta od 1994. godine. Od tada do danas tumačila je više od sedamdeset uloga u predstavama svih žanrova. Igrala je, također, i u nekoliko TV-serija. Za glumačke kreacije nagrađivana je na teatarskim festivalima u Zenici, Brčkom i Trebinju. 

 

Sabina Trnka je rođena u Sarajevu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. 

Aktivno se bavi slikarstvom i kostimografijom, a u posljednjih nekoliko godina i scenografijom. Likovne radove izlagala je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Kostimografske kreacije ostvarila je u dva kratka igrana filma i nekoliko pozorišnih predstava produciranih u profesionalnim teatrima u Sarajevu, Mostaru, Zenici i Bijelom Polju (Crna Gora). 

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica kreirala je kostimografije u jedanaest predstava: Mjesto u središtu zemlje Ö. Yule u režij N. M. Tuncera (2008), Opšta bolnica H. Bojčeva u režiji G. Bulajića (2009), Copy J. Owsianko u režiji B. Vekića (2009), Sex, laži i divlje guske W. Allena u režiji L. Kaikčija (2009), Mladi princ i istina J.-C. Carrierea u režiji A. Redi (2009), Bizarno Ž. Hubača u režiji P. Kaukova (2010), Don Kihot M. De Cervantesa – Z. Smajića u režiji P. Pejakovića (2010), Arapska noć R. Schimmelpfenniga u režiji F. Grinvalda (2010), Spašeni E. Bonda u režiji J. Pavića (2011), Stranci grupe autora u režiji L. Kaikčija (2011), Razred M. Župančiča u režiji G. Damjanca (2013), a scenografije i kostimografije u šest predstava: Smog, Out! Grupe autora & G. Damjanca u režiji G. Damjanca (2011) i Priča sa istočne strane D. Lukića u režiji A. Bukvić (2013), te Zatvorenih očiju A. De Angelis (2010), Nora Nora E. Flisara (2012), Život je pred tobom R. Garya (2013) i Gluha svadba H. Džafića & L. Kaikčija & Grupe autora (2014) – sve u režiji L. Kaikčija.

 

IMG 8273 1