28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 06 Novembar 2014 02:21

Nova knjiga Ruždije Adžovića

Sarajevski novinar i publicist Ruždija Adžović, nakon Sarajeva i Podgorice, promovirao je u Općoj biblioteci u Zenici svoj roman prvjenac „Ogrlica iz Šanliurfe“.  Adžović se tako bh. javnosti, koja ga poznaje kao novinara i publicistu, predstavio i kao književni stvaralac. Roman „Ogrlica iz Šanliurfe“ je Adžovićeva četvrta knjiga, ali je prvi iskorak u književnost. Adžović se nada da će taj iskorak biti uspješan. 

 

- Ako me književna zajednica prihvati i ako smatra da sebe mogu zvati piscem, bit ću veoma ponosan. To će mi dati podstreka, vjetar u leđa, da nastavim s pisanjem i objavljivanjem književnog štiva, jer imam još mnogo toga ponuditi javnosti - poručio je Adžović na promociji u Zenici. Po riječima književnika Isnama Taljića, koji je bio i recenzent ove knjige, roman Ruždije Adžovića “Ogrlica iz Šanliurfe” je knjiga majstorski i zanimljivo realizirana u svim segmentima. Taljić je naglasio da je obično teško prebacivanje iz novinarstva u književnost, da to samo rijetkima uspije, a Adžoviću je to uspjelo. 

 

- Osim s ratom, stradanjima u logoru za nesrbe, u „Ogrlici iz Šanliurfe“ Ruždija Adžović se uhvatio ukoštac i s mnogim aktuelnim temama koje su činile naše vrijeme prije ovog posljednjeg rata protiv Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, 1992.-1995. Iako su bili rijetki neposredno poslije rata, u međuvremenu se pojavilo i mnogo literarnih uradaka o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake. Rijetko koji autor se, kao Adžović, bavio i mučnom i mučkom atmosferom kakva je bila neposredno  uoči rata u gradovima širom BiH. 

Pri tome prvi je zašao i u delikantnu i intrigantnu tematiku koja dosad nije obrađivana u našoj književnosti, a to je ulaženje u svijet albanske porodice koja živi u Bosni - kazao je Taljić. Naglasio  je da je ovo roman tzv. prstenaste strukture - počinje i završava se u koncentracionom logoru za nesrbe. 

 

- Nezaboravan čitalački doživljaj predstavljat će vam sretanje s izvajanim literarnim likovima u majstorski realiziranoj fabuli. To je ovaj roman Ruždije Adžovića „Ogrlica iz Šanliurfe“ - zaključio je Isnam Taljić, koji je dodao da ovaj roman predstavlja i scenarij još nesnimljenog filma.  Nakon Sarajeva, Podgorice i Zenice, kako je najavio autor romana Ruždija Adžović, planirane su promocije po svim većim gradovima u Bosni i Hercegovini, ali i u inostranstvu.