28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 28 Septembar 2014 00:18

Plava paleta: Željko Škuljević

Multifunkcionalni, umjetnički klub „Plava paleta“ predstavio je starim i sve većem broju novih fanova, pjesnika dr. Željka Škuljevića u svom najboljem izdanju. Klub je bio prepun i tražila se stolica više i umjetnik manje. Naime, koliko sam ja izbrojao, Škuljevu poetiku pratilo je nekoliko gostujućih i desetak domaćih pjesnika: bili su to gosti Anto Zirdum, Dragan Mučibabić, zatim domaći Nermin Sarajlić, Jasko Salčinović, Bojan Bogdanović, te zenička ekipa poetesa, profesorice Naide, brojni studenti književnosti, nekoliko urednika časopisa, nekoliko slikara, muzičara... sve u svemu, “običnih“ posjetilaca jedva da ste mogli nabrojati na prste jedne ruke.

 

KLIKNI OVDJE da vidiš foto galeriju iz Plave palete

 

Zato je i rečeno da se tražio umjetnik manje, radi stolice više. Pjesnik Škuljević, jedan od još svega par poetskih bardova ovoga grada, govorio je stihove iz svojih mlađih dana a potom i nešto zreliju, ovovremenu poeziju. Sve to je povremeno začinio sjećanjima na svoje poetsko putešestvije po Francuskoj, odnosno Parizu, svevremenom azilu i svetilištu ogromnog broja umjetnika iz čitavog svijeta, koji su tu dolazili na same izvore čiste umjetnosti. U pojedinim trenucima prijateljski je uskakao i prvak zeničkog pozorišta, Predrag Jokanović – Juta, maestralno interpretirajući stihove, dajući im svojim glumačkim umijećem potpuno novu dimenziju. Veče je obilovalo duhovitim opaskama pjesnikovih prijatelja, brojnim selfijima sa njim, a na kraju i pravom opsadom pjesnika u naguravanju za knjigom i posvetom. Bilo je ovo još jedno od onih rijetkih ( ali u „Plavoj paleti“ sve češćih ) večeri, koje Zenici vraćaju oreol nekadašnjeg urbanog i umjetničkog centra sa iznenađujuće velikim brojem posjetilaca.

 

Naravno, sve se dešavalo zahvaljujući agilnom i neumornom književniku Emiru Sokoloviću, njegovom ukusu, entuzijazmu i nebrojenim konekcijama sa pjesnicima, muzičarima, slikarima, glumcima i ostalim umjetnicima raznih provenijencija, koje „dovlači“ u naše dvorišter, da bi nam u ovim smutnim vremenima priuštio rijetke trenutke pravog estetskog zadovoljstva. Već narednog petka, u Paleti gostuje književnik iz Sanskog Mosta, Amir Talić, dobitnik brojnih priznanja za svoju umjetnost, od kojih je najnovije nagrada Udruženja pisaca BiH za „Najbolju knjigu godine“. Dakle, dragi Zeničani, očekuje vas „Plava paleta“ sa svojim prebogatim književnim, slikarskim i muzičkim valerom.

 

Bojan Bogdanović

 

KLIKNI OVDJE da vidiš foto galeriju iz Plave palete

 

 

..