Printaj ovu stranu
petak, 12 Septembar 2014 20:52

Monografija o Medresi

U Muzeju grada Zenica je promovisana Monografija: Sultan Ahmedova medresa u Zenici (1720-1946), autora prof. dr. Jusufa Mulića. Moderator i promotor monografije bio je Midhat Kasap, direktor Opće biblioteke u Zenici, te sam autor, prof.dr. Jusuf Mulić. Uvodne riječi na promociji od strane domaćina promocije, Adnadina Jašarevića, direktora Muzeja grada Zenice.


Na početku promocije Kasap ističe da je ovo druga monografija o zeničkoj medresi. Prvu je napisao Ibrahim ef. Babić pod naslovom: „Zaboravljeni zenički Al-Azhar - Sultan Ahmedova medresa“. Ova medresa do njenog prinudnog zatvaranja 1946.godine djelovala je i obrazovala mještane ovog grada i okolice punih 226.godina. Ona je bila stjecište najumnijih ljudi, koji su se u njoj obrazovali i druge poučavali kao što su Muhamed Seid Serdarević, Abdullah Serdarević, Asim ef. Tarabar i brojni drugi. 

 

- Za Zenicu, koja je prije 300 godina imala tek nekoliko hiljada stanovnika Sultan Ahmedova medresa isto je  što je za islamski svijet bio drevni Azhar- istakao je Kasap. On dalje ističe: „Ovo je bila jedina vjerska škola u Evropi u kojoj su predavali profesori različitih konfesija, muslimana naravno ali i Srba i Hrvata koji su bili znalci svoje oblasti. Ovo nam kazuje da je ovdašnji čovjek uvijek bio otvoren i širokogrud“. Autor knjige, Konjičanin prof.dr. Jusuf Mulić, inaće nekadašnji Rektor Univerziteta u Sarajevu ističe neke pojedinosti iz monografije:

 

„Podaci  za Monografiju su sabirani u arhivskim ustanovama, od  bivših polaznika/ca medresa i članova familija učenika medrese, telefonima, e-mailovima itd. Obogaćena je arhivskom građom, spiskovima, nastavnim planovima, fotografijama koje daju potrebnu autentičnost ovom djelu. Jedna od osobenosti ove iznimne ustanove je ta, što je ovo prva vjerska obrazovna ustanova u islamskom svijetu, a ako hoćete i općenito, koja je paralelno obrazovala kako mladiće tako i djevojke u istom razredu. Držim ovo dokazom dalekovidnosti onovremenih ljudi koji su na ovaj naćin pokušali doskoćiti problemu neobrazovanosti ženske djece“-kaže autor.

 

Dalje, autor ističe da se Zeničani trebaju ponositi ovom ustanovom-medresom, a da je sramotno mala posjeta ovoj promociji. Cijena knjige iznosi 10 KM, a autor kaže da će knjigu pokloniti besplatno onome ko nema novca. Bez dvoumljenja, ovo je najznačajnija i najtrajnija obrazovna institucija ovoga grada i kao takva zaslužuje daleko veću pažnju i brigu svih nas, a posebno onih koji pretenduju da budu zaštitnici kulture i tradicije ovoga grada-istaknuto je, pored ostalog, na promociji.

 

E.Imamović za Zenicablog

 

samze03

Posljednje od

Povezani članci (by tag)