28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 27 Avgust 2014 03:06

Muharemović u Derviš i smrt

Na sceni Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo na Grbavici u subotu će biti premijerno izvedena duodrama "Derviš i smrt". Dramatizaciju romana velikana naše književnosti Meše Selimovića uradila je redateljica iz Srbije Lilijana Ivanović, koja potpisuje i režiju. Njena adaptacija ima samo dva lika koji u suštini i u romanu vode osnovni tok radnje, a to su Ahmed Nurudin i Mula Jusuf. Ulogu Ahmeda Nurudina igra glumac Daniel Kovačević, inače glumac Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina koji je široj bh. javnosti poznatiji po ulozi Vase Ladačkog iz filma "Kao rani mraz". Uloga mladog Mula Jusufa povjerena je Nusmiru Muharemoviću, glumcu Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

 

 Glumac Nusmir Muharemović kazao je FENI da su se on i Daniel  upoznali u Crnoj Gori, dok su radili na predstavi "Bihorci".


- Rad na toj predstavi bio je dobar pokazatelj da nas dvojica odlično surađujemo na sceni, glumački nadopunjujemo jedan drugog i što je najvažnije u ovom poslu imamo povjerenja jedan u drugog. Raditi i po deset sati dnevno sa talentiranim ljudima za mene je odmor. Lilijana, redateljica predstave smatrala je da smo nas dvojica najbolja kombinacija za ovaj posao. Ponudila nam je suradnju i mi smo je prihvatili - kaže on. Dodaje da će ubrzo nakon Sarajeva ta predstava premijerno biti izvedena i u Beogradu

Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo suorganizator je te predstave, a u taj projekt ušli su s oduševljenjem. Prepoznali su, po ko zna koji put, želju mladih ljudi da rade. Muharemović kaže da su likovi iz romana Meša Selimović želja svakog velikog glumca. Igrati likove kao što su Ahmed Nurudin i Mula Jusuf privilegija je ali i odgovornost.

Fabula ovog romana, njeni likovi, odnosi među njima, nešto su što je opće poznato pa je samim tim i tumačenje ovih likova teže jer publika već u mašti ima sliku kako bi ti likovi trebalo da izgledaju.

 

- S druge strane, htjeli smo napraviti predstavu koja će dugo živjeti, koju ćemo igrati širom nekadašnje Jugoslavije. Njena prednost je u tome što je u formi duodrame, pa će je samim tim biti moguće igrati i u malim mjestima gdje naše pozorišne kuće dolaze rijetko ili nikako. Znamo da mladi, nažalost, sve manje čitaju, a pošto je ovaj komad obavezna literatura, mi ćemo im omogućiti da u roku od sat vremena upoznaju dva glavna lika ovog romana i nadam se nakon toga da požele pročitati i sam roman - kaže on. Kostimi u predstavi bit će odraz mjesta i vremena u kojem se odvija radnja komada. Kostime je uradila Selena Tomašević, a muziku potpisuje  srbijanski kompozitor Dragoljub Đuričić. 


- Što se scenografije tiče, samo je u naznakama. Smatrali smo da je u formi kao što je duodrama, praviti kule i gradove na sceni zaista nepotrebno. Suština je na glumačkoj igri i režiji, koja je gotovo neprimjetna. Smatramo da je priča, odnos, sukob između glavna dva lika Selimovićevog romana toliko jak, pun velikih misli, filozofije i esencije života da je nepotrebno to podcrtavati. S druge strane, mnogo veći izazov za glumca je igrati na gotovo praznoj sceni. Nadamo se da ćemo tu scenu ispuniti dobrom glumom - kazao je glumac Muharemović. Glumac Daniel Kovačević mišljenja je da je potrebno imati prije svega dobre partnere da bi se na sceni igrao bilo koji tekst Meše Selimovića, pogotovo "Derviš i smrt".

 

- Da bi se uživalo u igri tako velikog teksta, osnovna stvar je dobra komunikacija sa kolegom koji stoji preko puta tebe. "Derviš i smrt" je roman u kojem se, koliko god puta da se pročita, svaki put otkrije neka nova stvar koja glumca inspiriše da ide dalje i da kopa dublje po ulozi koju igra. Radeći sa Nusmirom predstavu u Crnoj Gori, jednostavno sam prepoznao da sa njim kao partnerom, imam sjajnu komunikaciju koja prevazilazi razmjenu replika i ispunjavanje rediteljskih zadataka. A upravo u ovoj predstavi, koja je puna emotivnih i psiholoških nijansi, ta komunikacija i podrška među partnerima dolazi do punog izražaja, jer smo se potrudili da napravimo predstavu ogoljenu od efekata, a ispunjenu odnosom i emotivnom borbom među likovima. Za mene su i same probe uživanje i s nestrpljenjem iščekujem premijeru - kaže Kovačević.

 

Duodrama "Derviš i smrt" premijerno će biti izvedena u subotu, 30. augusta na sceni Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo,na Grbavici s početkom u 20 sati