Printaj ovu stranu
subota, 02 Avgust 2014 02:50

Promocija izdanja Vesatijja

U okviru vjersko-kulturne manifestacije ''Lastavica 2014.'', u atriju Sultan-Ahmedove medrese u Zenici organizirana je promocija izdanja Centra za dijalog – Vesatijja. Promotori izdanja bili su: mr. Senad Ćeman, direktor Centra za dijalog Vesatijja, prof. dr. Zuhdija Adilović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici i mr. Ejub ef. Dautović, muftija zenički. Kroz svoja izlaganja promotori su naglasili važnost dijaloga, kao i važnost sredine i umjerenosti u razumijevanju i prakticiranju vjere.

 

Direktor Centra mr. Senad Ćeman u svom izlaganju, između ostaloga, govorio je o aktivnostima Centar za dijalog – Vesatijja, naglasivši: ''Centar za dijalog – Vesatijja je potreba i prilika vremena u kojem živimo. Potreba za, prije svega, međumuslimanskim razumijevanjem i dijalogom na dijalogom na putu izgradnje humanijeg svijeta oko nas, prilika za susretanjem različitih kultura i učenja, od koje može biti samo korist za sve. Vesatijja je glas razuma i tračak nade za muslimane''.

 

Govoreći o srednjem putu islama (vesatijja), prof. dr. Zuhdija Adilović , između ostaloga, rekao je da je to pojam kojeg u prvom redu treba shvatiti kao način života. Musliman koji živi ovu umjerenost i uravnoteženost ostvaruje odgovarajuću vezu sa svojim Gospodarom, sa samim sobom i sa drugim ljudima.

 

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u svom izlaganju, između ostaloga, istakao je: '' Mi u organizacionom odboru Vjersko-kulturne manifestacije ''Lastavica 2014.'' smatrali smo da je ova manifestacija lijepa prilika da se zeničkoj javnosti predstave Izdanja Centra za dijalog Vesatijja, ali isto tako, ova promocija predstavlja i naše nastojanje da damo naš doprinos promociji srednjeg puta. Djela koja danas promoviramo daju nam mogućnost da iz njih crpimo pravilno razumijevanje islama i njegovu Kur'ansku poruku: ''I tako smo od vas stvorili pravednu zajednicu, da budete svjedoci ostalim ljudima i da Poslanik bude vaš svjedok''.''

 

Na promociji izdanja Centra za dijalog Vesatijja predstavljeno je 8 novih naslova, koji su štampani na 3.636 stranica teksta:

1. Vizija i misija Medunarodnog Centra za srednji islamski put;

2. Odnosi između muslimana i nemuslimana – razmišljanja o nekim kur’anskim tekstovima;

3. Muslimani i drugi;

4. Ustanova fetve u globaliziranom svijetu;

5. Srednji islamski put – društvene implikacije;

6. Zajednica srednjeg puta (knjiga 1 i knjiga 2);

7. Džihad – vrste i implikacije,

8. Tumačenje manje poznatih kur’anskih izraza.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)