Printaj ovu stranu
srijeda, 30 Juli 2014 21:10

IK Vrijeme: Opsada Sarajeva

U izdanju Izdavačke kuće "Vrijeme" iz Zenice sredinom sedmice je iz štampe izašla knjiga "Opsada Sarajeva". Kako ističe direktor Muamer Spahić, želja autora i izdavača je bila sažeti najvažnije informacije o opsadi Sarajeva u jednoj knjizi. 

 

- Naravno da je zahtjevno opsadu od 1.425 dana, tokom koje je je ubijeno 14.385 ljudi, ranjeno 70.000 osoba i srušeno 35.000 stambenih objekata sažeti u jednu knjigu. Iz ovih brojki mi ne možemo čuti zlokobni zvižduk granate ili jezivi tresak snajpera, ne čujemo jauke, plač, Ne možemo osjetiti dodir i miris smrti, jer bi se o svakom danu, svakom objektu, svakom životu mogla napisati knjiga, ističe Spahić. 

 

Bez pretenzije da objave ozbiljnu studiju o jednoj od najvećih tragedija u modernoj historiji Evrope, Spahić i autori Amir Telibećirović i Sabaha Čolaković, urednik Selvedin Avdić i grafički autor knjige Kenan Zekić su naprvili "vodič sa kratkim i jasnim, odgovorima na najčešća pitanja koja se postavljaju o opsadi". 

 

- Knjiga je "pitka" uz niz info grafika, te autentičnih ilustracija i fotografija iz tog perioda. Voljeli bismo kada bi ona bila polazište za dalja istraživanja, kada bi nekog čitaoca zainteresirali da pokuša razumjeti zašto Sarajevo s pravom nosi epitet grad – heroj. I to je najveća ambicija priređivača ove knjige. Knjiga je za sada oštmpana na bosanskom i engleskom jeziku, a u pripremi su izdanja na njemačkom, italijanskom, turskom i arapskom jeziku, te promocije ove knjige, kaže Spahić.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)