Printaj ovu stranu
srijeda, 30 Juli 2014 15:53

Najava: Lastavica 2014.

Povodom održavanja vjersko-kulturne Manifestacije "Lastavica 2014", danas je na zeničkoj Mussali održana press konferencija. Inaće, Lastavica se tradicionalno održava prve nedjelje u avgustu.

 

Moderator na pressu je bio Edin ef. Kavazović, sekretar u Muftijstvu zeničkom. Novinarima su se obratili: mr. Jakub ef. Salkica-glavni imam MIZ Zenica, podpredsjednik Organizacionog odbora Manifestacije Lastavica 2014 i predsjednik pododbora za vjerski dio manifestacije, Muhamed Begagić-predsjednik IO MIZ Zenica i predsjednik pododbora Manifestacije za sport, Amna Sofić-predsjednica BZK "Preporod" i predsjednica pododbora za kulturne sadržaje na Lastavici 2014, te Haso Karalić iz pododbora za tehnička pitanja ovogodišnje Lastavice.

 

Jakub ef. Salkica je ukratko prezentovao pojedine dijelove iz programa "Lastavice 2014".

Istakao je "Večer Kur'ana", koja će se održati u Vrandučkoj tvrđavi u petak 01.avgusta u 20,20 sati.

Na kraju obračanja, Jakub ef. Salkica je obznanio da će se Centralni program ovogodišnje vjersko-kulturne manifestacije „Lastavica 2014“ održati u nedjelju 03. avgusta 2014.godine na istoimenom platou, na tromeđi zeničke, kakanjske i zavidovićke općine.

Centralni događaj  je vjerski program gdje će se prisutnima prigodnim govorom obratiti muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, lastavičku poruku će uputiti  muftija vojni Hadis ef. Pašalić, dok će tradicionalnu lastavičku dovu proučiti prof. Mahmut ef. Karalić. 

 

O sportskim aktivnostima na ovogodišnjoj Lastavici govorio je Muhamed Begagić. Program je isti kao i ranijih godina i održavat će se na terenima MZ Radinovići. Pored malonogometnog turnira, na programu su i stare discipline: trčanje u vreći, skok u dalj, bacanje kamena s ramena, te navlačenje konopca.

 

Kulturno-umjetnički program u okviru Lastavice je predstavila Amna Sofić. Najavila je kulturno-umjetnički program "Priča o Bosni", koji će se održati u subotu 02.avgusta 2014.god. u ljetnoj bašći BZK "Preporod" (bivši Dom Armije), sa početkom u 19 sati.

 

Ispred pododbora za tehnička pitanja prisutnim se obratio Haso Karalić i istakao da Lastavica ne treba trajati samo jedan dan, nego treba da živi cijele godine. Kaže da je sve spremno za ovogodišnju Lastavicu.

 

U zvaničnom dijelu programa dodijelit će se i priznanja koja je organizacioni odbor ustanovio za Lastavicu. Lastavička plaketa ide dr. Fikretu Brdareviću, direktoru BH Telekoma u Zenici, a lastavička povelja Hadisu ef. Pašaliću, muftiji vojnom.

 

Na kraju pressa, u ime predsjednika Organizacionog odbora, mr. Ejuba ef. Dautovića-muftije zeničkog, vjersko-kulturnu manifestaciju "Lastavica 2014" je otvorio Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ Zenica.

 

Kompletan i detaljan sadržaj ovogodišnje Lastavice možete pročitati u programu ove vjersko.kulturne manifestacije.

Medijski pokrovitelji Manifestacije: BM radio, radio BIR, RTV Zenica

 

Ekrem Imamović za Zenicablog

l14101

Posljednje od

Povezani članci (by tag)