28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 30 Maj 2014 22:36

BNP u Velikoj Kladuši

U Gradskoj sportskoj dvorani za učenike velikokladuških osnovnih škola održana je predstava za djecu „Reciklaža nije gnjavaža“. Ova predstava nastala je po dramskom predlošku Zijade Kurtodža - Vučak i Miroljuba Mijatovića, koji je zadužen i za režiju. Predstavu je organiziralo Bosansko narodno pozorište Zenica u okviru Dječije, omladinske i lutkarske scene, a u saradnji sa Forumom građana Zenice i firmom „Ekopak“ iz Sarajeva.

 

Tema predstave je selektivno odlaganje otpada, a kroz ovu predstavu želi se najmlađoj publici teatarskim sredstvima ukazati na probleme zajednice u kojoj žive i da im pokuša edukativnim predstavama otvoriti i ponuditi nove modele promišljanja.

 

- Ovo je bitan projekat za djecu i mlade, jer se njime skreće pažnja na potrebu konstantne edukacije iz oblasti zaštite životne okoline i potreba da se na novi način govori o tome. Novi način predstavljaju pozorišne predstave, a Forum građana Zenice shvatio je važnost toga i ponudio partnerstvo Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i zajedno sa firmom „Ekopak“ smo realizovali i pripremili predstavu koju sa uspjehom igramo prvo u Zenici, a sada i širom Unsko-sanskog kantona, kazao je Senad Muslić, organizator i koordinator projekta. Scenografiju i kostim za predstavu potpisuje Zijada Kurtodža - Vučak, muziku i songove Elvir Škiljo i Abidin Čolaković, dok je songove otpjevala Maja Terzić.


U predstavi igraju mladi glumci Ena Bečirović, Adina Mrđanović, Tahir Kavaz, Benjamin Muslić, Vernes Šero i Lanna Handžić. Do sada su predstavu pogledali učenici svih osnovnih škola u Zenici, učenici u Sarajevu, Prozoru, Bosanskom Petrovcu, Drvaru, Bužimu, Velikoj Kladuši, a trenutnom turnejom obuhvaćene su sve općine Unsko-sanskog kantona.


Radio Velika Kladuša

 

ScreenShottrtr003