19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 10 Maj 2014 15:09

IK Vrijeme:Biografija Ivice Osima

U ediciji "Bosanski portreti" Izdavačke kuće "Vrijeme" iz Zenice objavljena je prva autorizirana biografija Ivice Osima autora publiciste i pjesnika Marka Tomaša. Knjiga je objavljena početkom protekle sedmice u kojoj je Osim proslavio 73. rođendan. 

 

- Knjiga "Ivica Osim - Utakmice života" posljedica je, prije svega, izuzetnog životnog puta ovog velikana bh. sporta, ali je s naše strane tempirana pred Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Spletom okolnosti i namjere, iz štampe je izašla nekoliko sati prije Osimovog rođendana - kazao je za "Avaz" Muamer Spahić, vlasnik i direktor IK "Vrijeme".  Biografija prati najveće pobjede i poraze Ivice Osima, na travi i u životu. Kako ističe autor, knjiga je nastala na osnovu razgovora s Ivicom i njegovim sinom Amarom Osimom, a autor je koristio i mnogobrojne druge izvore. 

 

- Planiramo do SP-a u Brazilu organizirati nekoliko predstavljanja knjige u BiH, a sigurno i u regionu, jer je interes veliki. Pri kraju je priprema izdanja na engleskom jeziku, a već su nas kontaktirale neke japanske izdavačke kuće, koje žele da se knjiga prevede i izda u Japanu - ističe Spahić.  Recenzenti i oni koji su Tomašev tekst pročitali u pripremi štampe navode da je pun pogodak što je autor pjesnik, jer je najlakše prenio "poeziju Štrausa s Grbavice" na papir. 

 

- Nakon 73 godine života, sudjelovanja na Olimpijadi i Mundijalu, nakon igračke karijere u Francuskoj i Holandiji, nakon "trenerovanja" u Austriji i Japanu, rada kao nacionalni selektor, svjetske slave, Ivica Osim i dalje s jednakom strašću gleda trening na mjestu s kojeg se otisnuo u veliki nogometni svijet - navodi Tomaš. 

 

Marko Tomaš (36) je rođen u Ljubljani, a živi u Mostaru. Piše kolumne za portale, a objavio je devet knjiga poezije.  


Ivan Ivica Osim je rođen 6. maja 1941. godine u Sarajevu. Igračku karijeru je ostvario u Željezničaru, Cvoleu, Strazburu, Sedanu i Valensijanu.  Kao trener vodio je Željezničar, reprezentaciju Jugoslavije, Panatinaikosa, Šturma, Džef junajteda i Japana. Trenutno je predsjednik Odbora za posredovanje i savjetovanje u NSBiH.


VIŠE NA FACEBOOK STRANICI

https://www.facebook.com/utakmicezivota 





..