Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 28 April 2014 19:19

Aktivnosti u SPKD Prosvjeta

U okviru aktivnosti koje su pratile ovogodišnji Sajam knjiga u Sarajevu, Ambasada Republike Srbije U BiH i SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo, proteklog vikenda su organizovali književno veče pisaca iz Srbije: Srđana Srdića, Vuleta Žurića, Alena Bešića i Enesa Halilovića, koji su na Sajmu predstavljali svoja književna djela, a na književnoj večeri govorili svoju poeziju i čitali odlomke iz novih knjiga.

Riječ je o piscima srednje i mlađe generacije, koji su ujedno i urednici poznatih časopisa i književnih programa, tako da je njihovo gostovanje zapravo bila i priča o savremenoj književnoj sceni Srbije. Ekipu pisaca predvodili su: Dragan Purešić, Načelnik Odjeljenja za izdavaštvo i plasman knjige, zatim dr Vuk Vukićević, gensek Udruženja izdavača i knjižara Srbije i Mladen Vesković,  književni kritičar i Šef odsjeka za međunarodnu saradnju Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Moderatori književne večeri bili su književnik Stevan Tontić i Dejan Garić, urednik tribine. Gostima iz Srbije društvo su pravili poznati bosanski pjesnik Admiral Mahić i Bojan Bogdanović, zenički književnik i urednik „Bosanske vile“.
Ovoj rijetkoj i izuzetno posjećenoj književnoj manifestaciji, u Sali „Prosvjete“ prisustvovao je  i Stanimir Vukičević, novopostavljeni ambasador Republike Srbije u BiH, u društvu sa dr Savom Vlaškim, predsjednikom Upravnog odbora „Prosvjete“.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)