Printaj ovu stranu
četvrtak, 10 April 2014 18:38

Crvenkapica na zrnu graška

Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica nastavlja rad na edukativnim predstavama za najmlađu publiku. Nakon uspješne realizacije predstava o ekologiji,  podizanju svijesti o djeci oboljeloj od dijabetesa, te predstavi o saobraćajnoj kulturi, ovoga puta BNP Zenica u saradnji sa Međunarodnom kulturnom manifestacijom "Zeničko proljeće" i Centrom za strane jezike Step by Step realiziralo je lutkarsko-igranu predstavu za djecu, koja ima za cilj poticanje lakšeg i bržeg usvajanja engleskog jezika kod najmlađih. 

 

Predstavu je prema tekstu Jiri Streda, režirao Miroljub Mijatović, a uloge tumače Selma Ćosić i Zlatan Školjić. Bajko i Bajka, veseli  likovi koji najviše uživaju da pričaju, pjevaju i plešu bajke, odlučili su djeci ispričati dvije poznate bajke: "Crvenkapicu" i "Princezu na zrnu graška", pri tome se koristeći lutkama i maskama. Bajko je odlučio da u predstavi dijelom govore i na engleskom jeziku, u slučaju da u publici ima i onih koji ne razumije naš jezik, ali i za svu djecu koja žele učiti engleski jezik. 


Kroz igru, glumu, pjevanje, ples i interakciju s publikom, predstava pored zabavnog dobiva i edukativnu dimenziju, a kako je napomenuo i reditelj, ovo je prva predstava za djecu u BiH rađena na dva jezika. Kako je istakla direktorica Centra za strane jezike Step by Step, učenje stranog jezika kroz predstavu je djeci jednostavan i zabavan način za usvajanje novih riječi i poticaj za učenje stranih jezika. 


Predstava "Crevnkapica na zrnu graška", namijenjena je publici uzrasta od dvije do devet godina, a premijerno će biti izvedena na Maloj sceni "Žarko Mijatović" u subotu, 12. aprila, sa početkom u 18 sati. 

Pored autorskog i produkcijskog tima predstava, na održanoj konferenciji za medije bili su prisutni i predstavnici Foruma građana Zenice i Ekopaka Sarajevo, koji proteklih godinu sarađuju sa BNP-om Zenica i Dječijom, omladinskom i lutkarskom scenom na podizanju svijesti o ekologiji i recikliranju, te su Pozorištu poklonili ekološke kante za odlaganje i recikliranje iskorištenih materijala. Cilj je da se na ovaj način podigne nivo svijesti o potrebi zaštite okoliša, pravilnom odlaganju otpadnih materijala i jednostavnom načinu recikliranja. 


Još jednom iz BNP-a i DOL scene, čiji projekti u ovoj sezoni se realizuju pod motom teatra pozitivnih poruka, poslata je poruka o važnosti uključivanja najmlađe populacije u edukativne projekte, poticanju na kreativni rad, učenje i sticanje novih saznanja, razbijanju predrasuda, važnosti teatra u obrazovnom sistemu koje djecu uči da poštuju i razumiju druge, zavole teatar i knjige, uče strane jezike, te  brinu i preuzmu odgovornost za zaštitu okoliša. 

 

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA

&

XIX MEĐUNARODNA KULTURNA MANIFESTACIJA „ZENIČKO PROLJEĆE“ ZENICA 2014.

u saradnji sa Centrom za strane jezike „Step by Step A.T.“

 

Dječija, omladinska i lutkarska scena

 

 Jiri Streda: CRVENKAPICA NA ZRNU GRAŠKA

(lutkarsko-igrana predstava za djecu)

 

Režija: MIROLJUB MIJATOVIĆ

Kreacije lutaka, maski i kostima: ENA BEGIČEVIĆ

Scenografija: MENSUR BEGIČEVIĆ, ENA BEGIČEVIĆ

Songovi: GRUPA AUTORA (muzika), ELVIR ŠKILJO (aranžmani), VLADIMIR ĐORĐEVIĆ (tekstovi)

Adaptacija: HASAN DŽAFIĆ

Izbor muzike: MIROLJUB MIJATOVIĆ

Lektorica: ALICA ARNAUT

Replike na engleski prevela i lektorisala: AMRA TRAVANČIĆ-IMŠIROVIĆ

Producenti: HAZIM BEGAGIĆ, MIROLJUB MIJATOVIĆ 

Inspicijentica: BORKA JOKANOVIĆ

 

Podjela uloga:

Bajka: SELMA ĆOSIĆ

Bajko: ZLATAN ŠKOLJIĆ

PREMIJERNA IZVEDBA: ZENICA 12.4.2014. GODINE

Predstava je namijenjena djeci uzrasta 2 – 9 godina.

Trajanje predstave: 60 minuta

 

 

 

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)