29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 22 Mart 2014 05:18

Predstave za najmlađe

20. marta obilježava se kao Međunarodni dan teatra za mladu publiku i Međunarodni dan lutkarstva. Tim povodom na scenama Bosankog narodnog pozorišta Zenica u narednom periodu biće upriličene  izvedene četiri predstave za najmlađu publiku, i to sljedećim terminima:  

 

Nedjelja, 23.03. u 11 sati - PUT DO ČAROLIJE, u režiji Miroljuba Mijatovića;

Ponedjeljak, 24.03. u 11 sati - KRALJICA VEŠMAŠINA, u režiji Jelena Kovačić;

Petak, 28.03. u 12 sati - PUT DO ČAROLIJE, u režiji Miroljuba Mijatovića;

Nedjelja, 30.03. u 11 sati - 122, u režiji Miroljuba Mijatovića.

 

Kao i svake godine, povodom obilježvanja Svjetski dan teatra za djecu i mlade običaj je da neko od istaknutih teatarskih umjetnika napiše poruku povodom ovog dana, a koja se čita prije same izvedbe predstave. Autor ovogodišnje poruke je Dr. John Kani, dramski pisac, glumac i reditelj iz Južne Afrike, a koja glasi: 

 

Rođen sam prije sedamdeset godina. Odrastao sam u mjestu New Brighton izvan Port Elizabeth. Život za mene i mnoge od mojih prijatelja je bio da se probudite i ako ste jako sretni, možete ići u školu. Inače bi samo lutali po mjestu i gledali kako vrlo okrutan sistem aparthejda uzalud troši naše živote. Za naše roditelje nije bilo obavezno da nas šalju u školu i oni su morali plaćati za naše obrazovanje.

 

Jednog dana naš učitelj engleskog jezika odveo nas je da pogledamo Macbetha Williama Shakespearea u Opera House u Port Elizabethu. Svi smo bili uzbuđeni. Ne zbog toga što ćemo vidjeti predstavu, nego je to bila prilika da se ide u grad. Bila je to vožnja autobusom kojoj smo se svi veselili. Sjedili smo u teatru, i svjetla u dvorani su se polako ugasila. Zavjesa se podigla i desila se čarolija. To je bilo moje prvo iskustvo odlaska u pravi teatar. Od tog dana, 1958. godine, moj život više nije bio isti. Nisam toliko razumio predstavu, ali sam se tamo u tom teatru osjećao kao dio magije koja se događala na toj pozornici. Nisam mogao prestati govoriti o igri i iskustvu tog dana. Čak sam, na trenutak, zaboravio aparthejd, čak sam zaboravio da živim u mjestu gdje ste mogli vidjeti i osjetiti siromaštvo. Bio sam prebačen u novi svijet, ne samo moje vlastite mašte, već i u veći svijet mogućnosti. Znam da je obrazovanje ključ svega. Teatar je ključ koji otvara vrata u našu vlastitu maštu. Tog dana sam obećao da ću jednog dana biti na toj pozornici i govoriti sve priče koje je moja baka običavala pričati nam svaku večer prije spavanja.

 

Odvesti dijete u teatar je dar koji omogućuje djeci da žele da ih se čuje. To čini da dijete vjeruje da također ima priču koju će ispričati jednog dana.

 

Dr. John Kani

Dramski pisac, glumac i režiser

Global Arts Ambasador