Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 17 Mart 2014 12:36

Zeničko proljeće: 33 programa

 Na narednoj 19. Međunarodnoj kulturnoj manifestaciji “Zeničko proljeće”, koja će se održati od 20. marta do 12. aprila, bit će izvedena 33 programa na kojima će učestvovati akteri iz sedam država sa područja Italije, Austrije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Srbije. Javnosti su danas prezentirani plakat manifestacije i propagandni materijali, koje je kreirao zenički umjetnik Dragan Gačnik. 



Ovogodišnja manifestacija održati će se pod sloganom “Pažnja emocije”, koji nosi pečat aktuelnih događanja na bosansko-hercegovačkim ulicama, i obilježen je žutim trakama na kojima je istaknut ovaj slogan. 

Na plakatu ovogodišnjeg “Zeničkog proljeća 2014.” dominira papirno srce napravljeno od lista papira na kojem je pjesma Alekse Šantića “Što te nema”. 

Tokom Proljeća biće izvedeno devet pozorišnih djela, zatim priređeno pet muzičkih i osam književnih događanja, veče baleta, po dva pojedinačna umjetnička performansa i okrugla stola, revija austrijskog filma, izložba fotografija preminulog fotoreportera Hakije Lemeša, programi “Tragovima Bosanskog kraljevstva”, a manifestacija će se tradicionalno završiti Aprilskim salonom likovnih umjetnika. 

“Program je ove godine smanjen na samo 33 događaja, jer je i budžet manifestacije umanjen na svega 60.000 KM, u skladu sa usvojenim budžetom Općine Zenica za ovu godinu, ali sigurno je neće izostati kvalitetni internacionalni i domaći programi”, rekao je Zijad Softić, predsjednik organizacionog odbora “Zeničkog proljeća 2014.”

Posljednje od

Povezani članci (by tag)