Printaj ovu stranu
subota, 30 Novembar 2013 20:22

Promocija: Bogdanović i Jašarević

U klubu gradskog muzeja, književnik Anto Zirdum je rekao: Večeras je zadivljujuće biti u zeničkom muzeju, a da je predstavljanje Bogdanovićeve i Jašarevićeve knjige izazvalo veliku pozornost, može se vidjeti u ovom klubu, koji već dugo nije bio tako pun mladih, koji još uvijek nisu pretpostavili elektronsku knjigu onoj štampanoj.  

 

Izjava književnika, kao i brojni posjetioci koji su stajali, najbolje govori o velikom interesu Zeničana za radove Feđe Bogdanovića i Adnadina Jašarevića, dvojice zeničkih dobitnika prestižne nagrade (najveće u BiH) “Fra Grge Martića”. Anto Stanić, osnivač fondacije, književnik i najveći mecena umjetnosti na ovim prostorima, u uvodnoj riječi je upoznao publiku sa istorijatom nagrade i njenom značaju za popularizaciju i stimulans mladih zaljubljenika u pisanu riječ. Zajedno sa Stanićem, urednik fondacije, Milo Jukić, u klubu Muzeja promovisao je knjige nagrađenog para.

 

O zbirci poezije “Promjene i proročanstva”, Feđe Bogdanovića, pobjednika konkursa na kome je učestvovalo preko stotinu učesnika, govorio je stariji kolega, pjesnik i kritičar Željko Grahovac:   “Moram reći da  nisam često u prilici pisati o mladim autorima koji u svijet književnosti ulaze na velika vrata. Bilo kao pjesnici ili prozaisti, koji već sa debitantskom knjigom pokažu raskošan talenat i zrelost vrijednu pažnje šire kulturne javnosti, znalaca, kritičara i posvećenika pisane riječi. Poetički concept mladog pjesnika upućuje na duhovno-oblikotvornu zrelost, kakva se rijetko registruje unutar tekućeg književnog života u nas: Riječ je o vrhunskoj poeziji koja je u širem smislu referentna,  usporediva sa onim najvrijednijim što se danas stvara i objavljuje u svijetu. Feđa Bogdanović je pokazao zavidnu učitanost, poznavanje i razumijevanje vrhunske, savremene poezije, ali isto tako i nesvakidašnju originalnost autentičnog izraza i svog pjesničkog pisma”.

 

Drugi “slavodobitnik” ove velike književne nagrade je Adnadin Jašarević, član Društva pisaca BiH, direktor zeničkog muzeja, pjesnik, pripovjedač, osnivač i urednik “Prometeja”, jedinog  science fiction časopisa u BiH. Jašarević je dobitnik “Fra Grge Martića” u kategoriji najbolje knjige za djecu. O njegovoj knjizi čudnog imena “Tamoiza”, renomirani književnik Kemal Mahmutefendić, između ostalog, rekao je i ovo: 

 

“ Pred nama je, nedvojbeno, izvrsna knjiga, neobičnog naslova, potpuno moderne teksture, oslonjena na najintimnija iskustva dječijeg doživljaja svijeta, iskustva jedne “mlade duše. Ova knjiga je, svojim čudnim naslovom, tom  zagonetnom oznakom i kompleksnim značenjem riječi “Tamoiza”, ujedno i tajnoviti omaž djetinjstvu, omaž žudnji aktera ovih priča za onostranim, neuhvatljivim, onim što prevazilazi, nadgornjava predmetnu, sirovu realnost, pa je možda i negira. Slikovito govoreći, jezik ovih priča nije košulja njihovog sadržaja, već njihova koža, neodvojiv dio, sadržajna forma ili formalni sadrža - kako bi to rekli teoretičari književnosti. Jezik nije u koliziji u odnosu na suštinu pripovijedaka. Naprotiv, on ta kazivanja uobličava, on je jedno s njima! Suvišno je reći bilo šta osim pohvale estetskoj funkcionalnosti ovakvog pripovijedanja. U upravnom govoru i dijalozima, Jašarević se ne libi upotrebe kolokvijalizama, pa čak i nečega neuobičajenog za ovu sredinu - modifikovanih turcizama. Ali, za razliku od mnogih naših pisaca, njegovi idiomi su autentični i funkcionalni, a jezik pitak, nenametljiv i spontan u pravoj funkciji književnog izraza. Dakle, žiri je dobro procijenio i nagradio knjigu koja zaslužuje da se nađe i u obaveznoj školskoj lektiri.”

 

Moderator večeri i razgovora sa autorima, književnik Milo Jukić, bio je član žirija, uz Amira Brku, predsjednika društva pisaca, Dragana Marijanovića i Stevana Tontića, koji su zajedno  donijeli jednoglasnu odluku o nagradama.

 

tekst i foto: Bojan Bogdanović

KLIKNI NA LINK DA VIDIŠ GALERIJU

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.542069769217695.1073741996.122203817870961&type=1 

 

 

 

 

...

Posljednje od

Povezani članci (by tag)