18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 29 Novembar 2013 13:13

Nove nagrade za BNP

Bosansko narodno pozorište Zenica i EastWest Centar Sarajevo, koproducenti predstave Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla, osvojili su sa pomenutom predstavom pet nagrada na sinoć završenim Susretima pozorišta/kazališta koji se održavaju u Brčkom.

 

Stručni žiri ovogodišnjih Susreta odlučio je dodijeliti nagradu glumcu BNP-a Saši Handžiću za najboljeg mladog glumca i Dženani Džanić, stalnoj saradnici zeničkog teatra, nagradu za najbolju mladu glumicu. Haris pašović, autor predstave dobio je nagradu za najbolju režiju, a beogradski bend S.A.R.S., s kojim su BNP Zenica i EastWest Centar sarađivali na ovom projektu i koji je radio muziku za predstavu, dobio je nagradu za najbolju muziku. Glumcu BNP-a Saši Handžiću pripala je još jedna veoma značajna nagrada, a to je nagrada za najboljeg glumca Susreta po ocjeni Žirija publike.

 

Bosansko narodno pozorište Zenica pet godina kontinuirano učestvuje sa svojim predstavama na ovom veoma značajnom regionalnom teatarskom festivalu, a ove godine je ušlo u historiju festivala kao jedino pozorište koje je učestvovalo sa svoje dvije predstave. Pored gore pomenute predstave, BNP Zenica izvelo je i hit predstavu sa svog aktuelnog repertoara. Riječ je o briljantnoj predstavi „Mousefuckers“ koju je po tekstu bh. autora Almira Imširevića režirao beogradski reditelj, Stevan Bodroža. Sjajni glumci BNP-a Snežana Vidović, Robert Krajinović, Lana Delić, Enes Salković i Ištvan Gabor ostavili su brčansku publiku pod jakim dojmovima zadnje festivalske večeri, a nakon izvedbe druge zeničke predstave svečano je spuštena zavjesa u Brčkom.

 

BNP Zenica je u posljednjih 5 godina osvojilo sa svojim produkcijama i koprodukcijama ukupno 16 nagrada na brčanskim Susretima.