29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 28 Novembar 2013 00:07

Večer sevdaha u Preporodu

BZK"Preporod" organizuje kulturno-umjetnički program pod nazivom "VEČER SEVDAHA SA DAMIROM GALIJAŠEVIĆEM. Program će se održati u četvrtak, 28.11.2013.godine sa početkom u 19,00 sati u domu "Preporoda".

 

Damir Galijašević živi u Tešnju, ima sedamnaest godina. Već u prvim godinama života susreće se sa sevdalinkom, odgajan u krilu nane Zlate koja je znala lijepo pjevati. Kao desetogodišnjak upisuje Nižu muzičku školu u Tešnju, odsjek klavir. U tom periodu počinje da se konkretnije zanima za sevdalinku.Naučio je također svirati harmoniku kao nezaobilaznom instrumentu za interpretaciju sevdalinke. Uključuje se u rad KUD"Pobjeda" Tešanj, a potom i u Bosansko pozorište Tešanj, gdje je i danas aktivan član. Novembra 2011. godine osniva Omladinski ansambl Tešanj. Za kratko vrijeme uz pratnju na harmonici  pratio je gotovo sve velike tumače sevdalinke današnjice. Autor je nekoliko kompozicija u duhu bosanske sevdalinjke i oko stotinu aranžmana ilahija i sevdalinke kao i pjesama u duhu bosanske tradicije. Sa svojim orkestrom nastupao je na manifestaciji "Baščaršijske noći 2013", a sa velikanima sevdalinke, solistima BHRT-a 2012. godine predstavljao je BiH na međunarodnom festivalu u Trabzonu u Turskoj.

 

U programu nastupaju: Omladinski ansambl Tešanj pod vodstvom Damira Galijaševića i vokalni solisti iz Tešnja: Nedžad Hasanbašić, Nermin Handžić, Nejira Brka, Selma Plančić, Adelisa Krdžalić i Selma Ahmetagić. Također, u programu će nastupiti Nusreta Kobić i Zanin Berbić, kao i Orkestar "Preporoda" sa vokalnim solistima.

 

Pozivamo vas da medijski popratite ovaj kulturni događaj.

 

Srdačan pozdrav,

Amna Sofić, predsjednica