Printaj ovu stranu
četvrtak, 07 Novembar 2013 14:47

Plavi krug u BNP-u

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je press konferencija u povodu najave trećeg projekta u ovogodišnjom umjetničkoj sezoni. Riječ je o predstavi "Plavi krug" koja se realizira u saradnji sa  Federalnim ministrstvom zdravstva, Udruženjem građana za borbu protiv šećerne bolesti "Zenica", Zavodom za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona i Savezom udruženja/ udruga dijabetičara u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Ovaj interaktivni i edukativni  preformans ima za cilj podizanje svijesti o nastanku i prevenciji dijabetesa, a namijenjen je djeci uzrasta od 6 godina. Prestavu prema tekstu Vladimira Đorđevića režira Miroljum Mijatović, glumac i rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. On je istakao važnost rada sa djecom na edukativnim i angažiranim projektima, koji se mogu svrstati u teatar pozitivnih poruka, a koji ima za cilj upoznavanje sa najrazličitijim problemima koji su dio naše svakodnevnice, te educiranje djece i mladih i razbijanje predrasuda prema marginaliziranim društvenim skupinama. Akteri predstave su članovi srednje grupe Dječije, omladinske i lutkarske scene, a nekima od njih će ovo biti i prvo igranje na Velikoj sceni BNP-a.  

 

Haris Delić, sekretar Udruženja građana za borbu protiv šećerne bolesti "Zenica" je govorio o problemima sa kojima se susreću osobe oboljele od dijabetesa, neadekvatnoj zdravstvenoj podršci i zaštiti, te sa svakodnevnim problemima i diskriminacijom oboljelih, a koja je nerijedak slučaj i unutar obrazovnog sistema, gdje djeci oboljeloj od ove bolesti najčešće nije dozvoljeno učešće u sportskim aktivnostima na časovima Tjelesnog odgoja. On je također istakao da je ovaj projekat utoliko značajan što na jedan nekonvencionalan način komunicira kako sa namlađom publikom, tako i sa odraslima i predstavlja značajan iskorak u radu Udruženja i nastavku saradnje sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica. Na press konferenciji su bili prisutni i prim.doc. dr. Larisa Gavran, ljekar porodične medicine i dr. Senad Husejnagić, predstavnik Javnog zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, koji su govorili o problemima šećerne bolesti koja je sve rasprostranjenija i načinu na koji se ljudi mogu educirati o nastanku i prevenciji bolesti, a čemu predstava "Plavi krug" daje veliki doprinos, posebno među djecom školskog uzrasta. Direktor BNP-a, Hazim Begagić, napomenuo da je ovo jedan od projekata koje Pozorište realizira sa nevladinim i civilnim sektorom, a kojima se želi doprinijeti kvalitetnijem obrazovanju djece i mladih, te će se saradnja nastaviti i na budućim projektima. 

 

Premijera predstave je zakazana za četvrtak, 14.11. u 19:00 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a u sklopu obilježavanja Svjetskog dana  borbe protiv šećerne bolesti. 

 

 

Plavi krug Vladimira Đorđevića u režiji Miroljuba Mijatovića je edukativna, namjenski rađena predstava, sa elementima žive glumačke igre i lutkarstva. Glavni lik u predstavi je Lenka, osmogodišnja djevojčica koja boluje od šećerne bolesti (diabetesa). Po prirodi senzibilna i maštovita, Lenka, u svojoj sobi, pred spavanje, gleda crtani film, i tada se desi čudo: iz tevizora izleti Sova, lik iz crtanog filma. Sova „povede“ Lenku u čudnu šumu, gdje sreću Ježeve, Lisicu, Bubamaru, Noja,  Zeku... Stanovnici čudne šume usput „podučavaju“ djevojčicu o njenoj bolesti, te je nasavjetuju šta treba da jede i kako da se se ponaša da bi živjela kao i ostala, zdrava djeca. 

 

Iako prvenstveno ima edukativnu funkciju, predstava Plavi krug je impresivno, vizuelno upečatljivo, razigrano i raspjevano pozorišno ostvarenje, u kome će mlada teatarska publika imati i pun estetski užitak.

 

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA  (Dječija, omladinska i lutkarska scena) FEDERALNO MINISTARSTVO ZDRAVSTVA &

UDRUŽENJE GRAĐANA ZA BORBU PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI "ZENICA" IZ ZENICE u saradnji sa

Zavodom za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona, Javnom ustanovom „Dom zdravlja“ Zenica,  Dijabetološko udruženje / udruga Federacije Bosne i Hercegovine i Savezom udruženja / udruga dijabetičara u FBiH

 

Vladimir Đorđević PLAVI KRUG (Prvo izvođenje u svijetu.)

Režija, adaptacija i scenografija: MIROLJUB MIJATOVIĆ

Kostimografija, lutke i maske: ZIJADA KURTODŽA-VUČAK

Muzika i songovi: ELVIR ŠKILJO & ABIDIN ČOLAKOVIĆ

Producenti: HAZIM BEGAGIĆ, MIROLJUB MIJATOVIĆ, HARIS DELIĆ

Izvršna producentica: SANDRA IKANOVIĆ

Jezička adaptacija: MIROLJUB MIJATOVIĆ

Inspicijentica: SABINA GLOGOVAC

 

Podjela uloga

Lenka: LAMIJA SALIHOVIĆ / NEJRA SMAJLOVIĆ

Sova: AHMED JAŠAREVIĆ / ISMAR SPAHIĆ / ANA KULIER

Jež I: AJNA KADRIĆ / SARA BAŽDALIĆ

Jež II: SVEN ZRNIĆ / NEJRA IMAMOVIĆ

Jež III: SARA BEGAGIĆ / HARUN MILAK

Lisica: ENA BEČIROVIĆ / LARISA ORUČ

Bubamara: EMINA SULJIĆ / ILMA ODOBAŠIĆ

Noj: DAVUD DURMO / BAKIR HAMZIĆ / FAHRUDINA MUJČIĆ

Medo: ANJA GAVRAN

Zeko: IMRAN ĐIDIĆ

 

Izvođači songova: MAJA TERZIĆ (vokal), ABIDIN ČOLAKOVIĆ (klavijature), ELVIR ŠKILJO (gitara)

 

Premijerna izvedba: ZENICA 14.11.2013. GODINE

Predstava se izvodi na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Predstava je namijenjena djeci uzrasta 6+.

Trajanje predstave: 45 minuta

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)