Printaj ovu stranu
utorak, 29 Oktobar 2013 23:18

Spektakluk u BNP-u

Rene Bitorajc i Tarik Filipović, dvojac autora, kostimografa, glumaca i čega sve ne, briljirali su večeras na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa izvedbom "Spektakluka", vlastitog autorskog djela kojeg je nakon sarajevske, vidjela i publika u Tarikovom rodnom gradu. 

 

Pogledajte OVDJE foto galeriju atmosfere uoči predstave

foto: Jasmin Hadžić


Prepuna velika sala BNP-a, desetine ljudi koji su "odstojali" predstavu, ali i petominutni aplauz i ovacije na kraju najbolji su "pečat" koliko je zagrebački pozorišni dvojac "tražena roba". S obzirom da producenti i organizatori predstave ne dozvoljavaju fotografisanje same predstave i glumaca, donosimo vam atmosferu uoči same predstave. 

Predstava koja je moguća samo u interakciji dvije osobe koje su bliske po razmišljanju, pokretu i koje "čitaju" jedan drugog kao da je suđena za dvojac koji se  po rođenju samo "razlikuju" u devet dana, marta 1972. godine. 

Zajedno su se školovali, zajedno ušli u angažman u Satiričko kazalište Kerempuh, zajedno odigrali desetine predstava, serija, filmova, te više od tri stotine puta izveli svoj "Magic Act Show". Da su Tarik i Rene nerazdvojna idealna kombinacija za urnebesno dobru zabavu, pokazalo se i kad su, pojačani Zoranom Lazićem, scenaristom "Bitangi i princeza", ispisali, pripremili i više od stotinu puta odigrali pravi pravcati "Spektakluk". 

Nakon što je Balkan preživio, proživio prostakluk, bezobrazluk, seljakluk, lopovluk, vrijeme je da preživi i - spektakluk, koji na mini turneji u Sarajevu, Zenici i sutra u Tuzli vidi po prvi put publika van domovine djela, Hrvatske. 

Predstava koja se pozabavila fenomenima koji su posljednjih 20 godina mijenjali svijet pisana primarno za hrvatsko tržište gotovo da je "kopirana" za ovaj bosanski, ali i druga "kulturna tržišta" u okruženju. Kroz jedanaest likova Rene i tarik vode nas od prvih do poznih životnih dana, kroz tužno-smiješnu političku i životnu zbilju. 

Zeničanin Tarik Filipović s dugogodišnjom adresom u Zagrebu izrazio je posebno zadovoljstvo što mu se ostvaruje velika želja da „Spektakluk“ odigra i u Bosni i Hercegovini.

- Meni je odlazak u Bosnu sa svakom predstavom, posebno u Zenicu, zaista poseban emotivni doživljaj, kazao je Tarik uoči izvedbe na sceni na kojoj je prije ravno tri decenije napravio kao desetogodišnjak prve teatarske korake. 

Urnebesna satirična komedija „Spektakluk“ prikazuje ljudski život kao najluđi reality show, parodirajući političare, obiteljske stereotipe, lažni moral, turbo folk, statusne simbole te društvene trendove i nove tehnologije. Na veliku žalost mnogobrojnih fanova, sala BNP-a, baš kao i dvorane u Sarajevu i Tuzli, premale su da prime barem mali dio svih zainteresovanih da pogledaju predstavu. Tarik i Rene im poručuju da će uskoro ponovno doći, uz obećanje da će "u narednom naletu" posjetiti i druge "zainteresovane" gradove u BiH. (Avaz)


Pogledajte OVDJE foto galeriju atmosfere uoči predstave

foto: Jasmin Hadžić

Posljednje od

Povezani članci (by tag)