Printaj ovu stranu
petak, 18 Oktobar 2013 22:29

Izložbe, promocije...

Zenički Muzej, Sinagoga i Opća biblioteka bili su domaćini dvije izložbe i književne promocije, o kojima govorimo u narednim redovima. 


“Omaž majstorima” naziv je izložbe Amara Porobića otvorene u Muzeju grada. Amar je rođeni Dobojlija koji je Likovnu akademiju završio u Sarajevu,usavršavao se u Parizu a sada živi i radi u Zenici.Ciklus slika predstavljen zeničkoj publici inspirisan je likovnim velikanima renesanse i baroka, prije svih Da Vinčiju i  Rembrantu. Njihova čuvena djela ili njihove fragmente, Porobić oživljava uz vlastite, veće ili manje intervencije koje im daju sasvim novu dimenziju i značenje. Riječ je, kako je napisao Vojislav Vujanović, o uspješnom sučeljavanju klasike i savremenosti. Amar Porobić do sada je imao 15 samostalnih izložbi.  


Izložba likovnih radova nastalih na minuloj, osmoj likovnoj koloniji u Vranduku, otvorena je sinoć u Galerijskom prostoru zeničke Sinagoge. Na koloniji je ove godine učestvovalo šest umjetnika iz Bosne i Hercegovine koji su u četiri dana njenog trajanja kreirali 24 likovna djela, napomenuo je Muhamed Begić, likovni umjetnik i predsjednik Udruženja “De Art” koje je, u saradnji sa Muzejom grada Zenice, bilo organizator kolonije. Zbog finansijskih problema, kazao je Begić, kolonija u Vranduku nije imala međunarodni prefiks, ali kvalitet djela nipošto nije umanjen. Bez tematskih i stilskih ograničenja, umjetnici su u inspirativnom okruženju Vranduka stvorili djela koja zavređuju mjesto i u najprestižnijim galerijama u našoj zemlji, rečeno je na otvaranju. 


Roman Vojislava Radojkovića, “Patuljci broje do sedam” promovisan je u Općoj biblioteci u Zenici, u sklopu programa Mjesec knjige. Radojkvić je jedan od najčitanijih pisaca u susjednoj Srbiji, a ovaj roman, njegov treći objavljeni, visoke ocjene dobio je i od kritike.”Patuljci broje do sedam” je intrigantno i zanimljivo štivo koji počinje običnom svakodnevnom pričom o dvojici prijatelja, a potom zalazi u tematske krugove vlaške crne magije i poznate starokineske filozofske priče o varljivosti sna i istine". Pored autora, o knjizi je sinoć govorio književnik i književni kritičar Željko Grahovac, a muzičku dimenziju promociji svojim songovima dao je Haris Abdagić. 


Danko Travar, RTVZE


FOTO: JASMIN HADŽIĆ - klikni ovdje da vidiš FOTO GALERIJU 



....

Posljednje od

Povezani članci (by tag)