29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 25 Septembar 2013 07:00

Tanović opet u bici za Oskara

Film Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza" ovogodišnji je kandidat BiH za nagradu Američke filmske akademije u kategoriji stranog filma, priopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH. 

 

Film Danisa Tanovića je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu osvojio Srebrenog medvjeda za najbolji film i Srebrenog medvjeda za najboljeg glumca, koji je dobio glavni protagonist filma Nazif Mujić. 

 

 "Berač željeza" prikazan je na brojnim festivalima, a otvorio je i ovogodišnji Sarajevo Film Festival.  Članovi ovogodišnje komisije bili su redatelj Nedžad Begović, producent Adnan Ćuhara, direktor fotografije Almir Đikoli, producent  Alen Drljević, scenograf Vedran Hrustanović, montažer Zijad Mehić, redateljica Ines Tanović, producent Samir Smajić i scenaristica Elma Tataragić. Tanović je Oscara za najbolji strani film već osvojio 2001. s filmom "Ničija zemlja" koji je, takođe, nominiralo Udruženje filmskih radnika BiH. Oscar za najbolji strani film dodjeljuje se od 1956. godine. Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti svake godine primi šezdesetak prijava od kojih bira devet filmova u širi izbor, a nakon toga pet koji će biti nominirani za Oscara. Nominacije za 86. dodjelu Oscara biće objavljene 16. januara, a dodjela Oscara 2. marta

Povezani članci (by tag)