29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 29 Avgust 2013 22:46

O Kulin banu u Zenici

U povodu obilježavanja "Dana Povelje Kulina bana" danas je u Muzeju grada Zenice upriličen prigodan program u sklopu kojeg je istaknut značaj ovog dokumenta koji svjedoči o kontinuitetu državnosti  Bosne i Hercegovine u njenom historijskom kontekstu. O tome je na poziv općinskog načelnika Zenice Husejina Smajlovića i direktora Muzeja grada Zenice Adnadina Jašarevića govorio predsjednik Međunarodne fondacije "Kulin ban" Ibrahim Spahić.

 

Spahić naglašava da bi Povelja Kulina bana, koja se danas nalazi u muzeju u Sankt Petersburgu i Arhivu grada Dubrovnika, trebala naći svoje mjesto u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, te da bi, s obzirom na njen značaj, trebalo na tome insistirati putem diplomatskih kanala u sklopu bilateralnih odnosa koje BiH ima s Ruskom Federacijom i Republikom Hrvatskom. Spahić je u izjavi za Fenu kazao da povijesna veličina i ličnost kakva je bio Kulin Ban zaslužuje da mu se podigne spomenik u Zenici na Bilinom polju. On, istovremeno, podsjeća da je Povelja Kulina bana najstariji zvanični državni dokument o Bosni i Hercegovini kojim se potvrđuje kontinuitet hiljadugodišnjeg postojanja države Bosne i bosanskoga jezika.  

 

- Napisana je  29. avgusta 1189. godine, dajući pravo Dubrovniku na slobodu kretanja da može slobodno trgovati u Bosni - precizira Spahić.  U sklopu spomenutog programa upriličen je i koncert srednjovjekovne muzike u izvedbi Kamernog orkestra "Fugato" iz Zenice, te prigodna izložba fotografija.