29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 15 Avgust 2013 13:56

BNP Zenica otvara 64. sezonu

Bosansko narodno pozorište Zenica nakon završetka 63. sezone, u kojoj je nakon uspješne realizacije još jednog Festivala bh. drame, produciranih čak 11 predstava, organiziranih 16 koncerata, brojnih gostovanja i uspješnih učešća na festivalima u BiH i regionu,

i tokom ljeta je imalo značajan broj aktivnosti, počevši sa učešćem na festivalima u Jajcu, Bihaću, Doboju, Kastavu i Splitu, kao i početkom rada na međunarodnom projektu „Osvajanje sreće“ u kojem je BNP partner East West Centru Sarajevo, produkciji Prime Cut Productions Belfast i Slovenskom mladinskom gledališču iz Ljubljane. Pored pomenutih aktivnosti produkcijski tim BNP-a Zenica nastavlja rad na predstavi „Majstor“ koju po tekstu Ronalda Harwooda režira Dino Mustafić. Gala premijerom predstave „Majstor“ zvanično će biti otvorena 64. pozorišna i koncertna sezona zeničkog teatra u subotu, 7. septembra u 20 sati. Zenička, ali i publika u ostalim gradovima, imat će priliku pogledati ovo veliko teatarsko ostvarenje u kojem naslovnu ulogu tumači Miralem Zupčević.
Umjetnički plan nastupajuće sezone BNP-a podrazumijeva osam premijernih izvedbi. „Umjetnički plan za novu sezonu već postoji i u završnoj je fazi izrade. Realizovat ćemo osam premijernih izvedbi, pet na Velikoj i tri na Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni. Trenutno čekamo potvrde od pojedinih reditelja i autora. Naša publika može očekivati šaroliku sezonu u žanrovskom pogledu, ali i kad su u pitanju teatarske forme i sadržaji, ali i saradnju sa rediteljima koje zenička publika već dobro poznaje, a to su Lajla Kaikčija, Selma Spahić i Aida Bukvić. Imena nekih od njih još uvijek nećemo otkrivati, ali ćemo reći samo da su u pitanju javnosti intrigantna rediteljska imena.“, rekao je na današnjoj press konferenciji dr. Hazim Begagić, direktor BNP-a Zenica.

Predstava „Osvajanje sreće“ čiju režiju potpisuje Haris Pašović biće premijerno izvedena 21. i 22. septembra u Sjevernoj Irskoj u ovogodišnjoj europskoj kulturnoj prijestolnici Derryju/ Londonderryju 2013, a nakon toga i bh. premijeru u Mostaru ispod Starog mosta na otvaranju ovogodišnjeg Međunarodnog teatarskog festival MESS Sarajevo 28. i 29. septembra. Nakon bh. premijere, predstava će biti izvedena u regionu i ponovo u Sjevernoj Irskoj. Koprodukcija predstave će biti jedna od najvećih evropskih teatarskih produkcija u 2013., a u kojoj će učestovati umjetnici i autori iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Irske, Republike Irske, Slovenije, Italije i Belgije.