19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 17 Juli 2013 07:49

Galerija: izložba Ivana Mijatovića

U Klubu Plava paleta otvorena je izložba akademskog slikara Ivana Mijatovića, Zeničanina koji od 1995. godine živi i radi u Holandiji. Do sada je izlagao u Holandiji, Hrvatskoj, BiH , Austriji i Italiji. Slike i postavka su premijerno predstavljene u Klubu Plava paleta, a izložbu su otvorili Emir Sokolović i akademik Enver Mandžić koji je naglasio slijedeće :

 

Nad slikama Ivana Mijatovića iznenađeni smo neobičnim formatom istostranog trougla i pravougaonika kao dvije forme koje pokazuju iste sadržaje ali na različite načine. Za Wolfganga Pgilippa, sve postojanje sastoji se od tripolarne emocije, koja se čita u talasima, radijaciji i kondenzaciji. Zbog toga se tri stvari dobre stvari, zbog toga možemo biti dobro raspoloženi. R. Miler je 1903. Naveo važnost broja tri u vizuelnoj umjetnosti tvrdeći da  to potiče iz prirode ( voda, zrak, zemlja) da su tu i stvorenja (minerali, biljke, životinje), da je u biljkama korijen, stablo i cvijet, da je u voću ljuska, meso i sjemenke. Svijet je trodimenzionalan kroz dužinu, visinu i širinu i vremenski postavljen u prošlost, sadašnjost i budućnost. Ćitav život je postojanje, bitisanje i nestajanje. Slikarstvo počiva na tri osnovne boje crvena, žuta i plava. Da li se sve od pomenutog može vezati za trodimenzionalne slike autora. Ako se zadubimo u te slike možemo pronaći sve navedeno u onoj mjeri koja nas fascinira svojim prisustvom nastajanjem, trajanjem i nestajanjem.

 

Pravougaonik, magičnih dimenzija 20x20 cm, je novi izazov. Novi prostor sa četiri strane sa novim značenjem. Šta isti događaj, pokazan u trodimenzionalnoj ravni, znači u tom novom četverostranom prostoru?! Možda se sve izdiže na veći nivo materijalnog poretka. Manifestuje se u stvarnoj materiji. Sređuje iz konfuznog mnoštva manifestacije u stvarnost u kojoj forme dobivaju oblik prapočetka nastajanja stvarnog života koji nije haotičan. Osjeća se težnja stvaranja poretk koji ima određen tok. Počinje da vlada mir. Svjesnost postojanja. Tako se u četverodimenzionalnom prostoru događa nešto novo što će obogatiti svijet. Promišljanje slikara, ide u pravcu otkrivanja tog novog svijeta punog topline, optimizma, ljepote, živosti. Sve je to izraženo suvereno bojom koja oplemenjuje, bojom radosti. Vjerujem da to nije teško shvatiti, prihvatiti, zapisati u misaoni sistem saznanja vrijednosti koja trajno ostaje u čovjeku.

 

autor teksta akademik: Enver Mandžić 

Fotografije: Milenko Šećerović

KLIKNI DA VIDIŠ FOTO GALERIJU