Printaj ovu stranu
utorak, 18 Juni 2013 13:03

Sarajevska filharmonija u BNP-u

Bosansko narodno pozorište Zenica svoje programske i produkcijske aktivnosti u 63. pozorišnoj i koncertnoj sezoni završit će svečanim gala koncertom Sarajevske filharmonije koji će uz slogan „Za našu publiku...“ biti održan u četvrtak, 20.6. u 20 sati na Velikoj sceni. Filharmonija će pod dirigentskom palicom rumunskog dirigenta Mihnea Iganta izvesti uvertiru djela "Čarobna frula" W. A. Mozarta, Koncert za violinu i orkestar, no.1, op.6, D-dur Niccola Paganinija i Simfoniju no.8, op.88, G-dur Antonina Dvoraka. Virtuoz na violini ili kako ga već u svijetu zovu „kineski Paganini“, Ning Feng biće gostujući solista kojeg će bosanskohercegovačka publika imati priliku prvi put slušati u Zenici, ali i u Sarajevu gdje će biti održan koncert u srijedu, 19.5. Feng je prvi student u istoriji Kraljevske akademije u Londonu koji je nagrađen najvišom ocjenom na svom završnom koncertu i koji je pozvan da svira u Italiji na Paganinijevoj vlastitoj violini - Guarneri del Gesù “Cannone” iz 1743. godine.

 

„Ovo je sjajna prilika da svečano zatvorimo sezonu i da se pozdravimo sa našom publikom. Mnogo smo sadržaja, gostovanja, učešća na festivalima, ali i nagrada imali u 63. sezoni, stoga smo u čast uspjesima naših uposlenika i saradnika htjeli gala koncertom poput ovog spustiti zavjesu na našoj sceni“, rekao je Hazim Begagić, direktor BNP-a Zenica.

 

Ovo je jedna od najproduktivnijih sezona BNP-a Zenica tokom koje je postavljeno 11 novih predstava i to sedam u okviru Velike i Male, a četiri u okviru Dječije, omladinske i lutkarske scene. Zeničko pozorište učestvovalo je na trinaest festivala u Bosni i Hercegovini i regionu, s tim da će do kraja sezone gostovati još i na Splitskom ljetu i Kastafskom kulturnom letu. „Na festivalima smo ove sezone osvojili 17 nagrada za naše predstave“, navodi se u saopštenju BNP-a.

 

Ove godine njihove predstave je gledala publika u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Tuzli, Travniku, Doboju, Brčkom, Visokom, Kaknju, Srebreniku, Jablanici, Zavidovićima i Vogošći, Bihaću. Gostovali su i u inostranstvu u Beogradu, Kragujevcu, Osijeku, Ljubljani, Kranju, Ptuju i Trstu. Prisjetimo se da je zenički teatar bio organizator Noći teatra BiH 2012., 12. festivala bh. drame i jedan od organizatora Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“.

 

Za otvaranje naredne, 64. sezone, već sada spremaju predstavu „Majstor“ Ronalda Harvuda (Harwood), čiju režiju potpisuje Dino Mustafić, a gdje ćemo u glavnoj ulozi gledati jednog od najvećih bh. glumaca, Miralema Zupčevića.

 

Press - Sarajevska filharmonija 1

Posljednje od

Povezani članci (by tag)