Printaj ovu stranu
utorak, 30 April 2013 14:49

BNP na festivalu u Jajcu

Bosansko narodno pozorište Zenica, pozorište koje sve češće prima pozive iz zemlje i inostranstva za saradnju i učešće na festivalima, ove godine će ponovo učestvovati na Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu, na jednom od najpoznatijih i najstarijih teatarskih smotri u Bosni i Hercegovini. Nedžad Ibrahimović, selektor 32. igara, uvrstio je u takmičarski program festivala predstavu

Život je pred tobom koja je rađena u 63. pozorišnoj sezoni BNP-a Zenica, a po tekstu Romena Garija (Romain Gary). Zeničko pozorište će na festivalu nastupiti u utorak, 11.6. Režiju ove predstave koja govori o tome da ljubav ruši predrasude i zidove, spaja nespojivo, te nam daje nadu bez koje su naši životi besmisleni, režirala je rediteljica Lajla Kaikčija. U predstavi igraju Igor Skvarica, Faketa Salihbegović-Avdagić, Mugdim Avdagić, Sabina Kulenović, Saša Handžić i Muhamed Bahonjić. „Svjedoci smo vremena ispunjenog strahom. Svakodnevno nas zastrašuju svim onim što je drugo i drugačije. Plaše nas ljudima drugačije fizionomije i običaja; plaše nas osobama različitih rodnih identiteta; plaše nas drugom nacijom, vjerom, rasom; plaše nas siromašnima i obespravljenima; plaše nas svim onim što ne žele da prihvate i razumiju. Rade to planski i svjesno, da bi nas držali u šaci. Priče poput ove iz predstave Život je pred tobom sugerišu nam gdje i u čemu da tražimo izlaz iz tog lavirinta straha. Bez velikog filozofiranja, ova priča nam ukazuje i nudi ljubav kao najveću ljudsku vrijednost koja može pobijediti strah.“, kaže Lajla Kaikčija o predstavi.
Proteklih nekoliko godina BNP Zenica u kontinuitetu učestvuje na Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu sa svojim produkcijskim ostvarenjima. Prisjetimo se prošlogodišnjeg nastupa Zeničana u Jajcu sa predstavom Stranci. Zeničani su nakon završetka 31. igara kući otišli sa 5 nagrada i to sa nagradama za najbolju režiju, najboljeg glumca, najbolju mladu glumicu, najbolju kostimografiju i muziku.
Život-je-pred-tobom-2
Iz Direkcije BNP-a se nadaju da će i na 32. igrama, koje će trajati od 8. – 16. juna, ponoviti uspjehe ranijih festivalskih nastupa u Jajcu. Neposredno prije nastupa u Jajcu u subotu, 8.juna BNP Zenica će učestvovati  na festivalu regionalnih pozorišta, Teatar Festu - Petar kočić u Banja Luci, sa predstavom Grebanje ili Kako se ubila moja baka.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)