Printaj ovu stranu
srijeda, 03 April 2013 23:41

Foto: Nostalgija za starom Zenicom

 Na Filozofskom fakultetu UNZE je otvorena izložba: "Nostalgija za starom Zenicom", autora Abdulaha Hodžića, poznatog zeničkog slikara, uokviru Međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće 2013". Izložba od 30-ak slika postavljena je u holu Fakulteta i veoma je dobro posjećena. Na slikama su stari dijelovi Zenice, sokaci, mahale, trgovi i drugo, koje je autor zabilježio, još kao srednjoškolac, starim foto aparatom "Smena 8" i koje su mu bile ideja da to naslika raznim slikarskim tehnikama.

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ DIO IZLOŽENIH SLIKA

 

Kratak uvod, na početku izložbe, dao je Damir Kukić, dekan Filozofskog fakulteta i predsjednik Savjeta za kulturu općine Zenica. Više o samoj izložbi i autoru, kazao je gdin Nedžad Fejzić, teatrolog BNP-a Zenica. Između ostalog, kazao je da je riječ o čovjeku koji je u minulih pet desetljeća, kako kistom, tako i perom, pokazao kako treba voljeti svoj grad, živjeti s njim te ukazivati na sve njegove dobre i loše stvari. Slike su nastale kao žal za mladošću, tj. težnja za povratkom na ono kako je nekad bilo, te je izložba tako i nazvana: "Nostalgija za starom Zenicom". Pored impresija o slikama, Fejzić ističe i literalne bilješke uz svaku sliku. 

 

Autor izložbe, Abdulah Hodžić, zahvalio se prisutnim na posjeti, a posebno zahvaljuje općinskom Savjetu za kulturu, što je uvrstio i njegovu izložbu u ovogodišnji Program "Zeničkog proljeća 2013". Izložba će biti otvorena nekoliko dana u holu Filozofskog fakulteta  u Novoj Zenici.

 

Evo nekoliko podataka iz biografije autora izložbe. A. Hodžića:

"Abdulah Hodžić rođen je 1936. godine u Zenici, a cijeli svoj radni vijek proveo je u zeničkoj Željezari. Kao slikar amater na likovnoj sceni svoga grada pojavio se 1956. godine, a osim samostalnih imao je i brojne kolektivne nastupe. Njegove slike krase prostore brojnih javnih, vjerskih i drugih institucija, a nalaze se i u privatnim zbirkama od Hrvatske, Slovenije, Turske i Češke do Sjedinjenih Američkih Država. Sa rahmetli Fikretom Ibrahimpašićem Fićom i Senadom Duranom aktivno je učestvovao u stvaranju Muzeja Željezare Zenica. Autor je prve monografije o životu i druženju Zeničana, pod naslovom “Sjećati se, znači živjeti”, a priprema i njen drugi dio. Radio je na likovnom uređenju knjige “Zenica koje više nema”, barda bh. novinarstva, pokojnog Vlastimira Jovića, kao i knjige “Bosana”, prof. Fuada Ahmetspahića. Jedan je od autora Monografije Željezare Zenica".

 

E. Imamović za Zenicablog

+ foto sa izložbe

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)