28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 18 Mart 2013 10:52

BNP sarađuje sa teatrima regije

 

Bosansko narodno pozorište Zenica nastupilo je dva puta na ovogodišnjem Internacionalnom kulturnom festivalu „Sarajevska zima 2013“. Pred gotovo punom dvoranom Narodnog pozorišta Sarajevo izvedena je dugo očekivana predstava „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“ koju je po tekstu Banjalučanke Tanje Šljivar režirala mlada bh. rediteljica Selma Spahić. Predstava, koju je BNP Zenica radilo u koprodukciji sa Bitef Teatrom i Heartefact fondom iz Beograda, izvedena je u okviru teatarskog programa Festivala. 

 

Mladi glumci, članovi Dječije scene BNP-a Zenica, koji igraju u predstavi „Mali princ“, učestvovali u performansu u povodu otvaranja Sarajevske zime, a tu su predstavu za djecu izveli i na sceni Sarajevskog ratnog teatra, pred prepunom dvoranom. Ovo je bilo prvo učešće Dječije scene zeničkog pozorišta na ovom Festivalu, nakon 24 godine. 

 

Direkcija BNP-a Zenica je u posljednje tri godine ostvarila saradnju sa mnogim bosanskohercegovačkim i regionalnim teatarskim kućama, počevši od četiri sarajevska profesionalna teatra do Narodnog pozorišta u Tuzli, tu su i svi bitniji slovenački teatri, te nekoliko teatara iz Hrvatske. U sklopu saradnje biće izvedene dvije predstave u martu. Već je 12. marta izveden i sjajno primljen „Razred“ u Kamernom teatru 55 a večeras se na sceni SARTR-a izvodi „Pismo iz 1920.“ .

 

Direkcija zeničkog pozorišta se tako nedavno odlučila i na potpisivanje protokola o saradnji sa Knjaževsko-srpskim teatrom iz Kragujevca. Direktori pomenutih teatarskih kuća, Hazim Begagić i Vojo Lučić, ovu su saradnju definisali na proslavi 178. rođendana kragujevačkog pozorišta. Protokol o umjetničkoj saradnji dva pozorišta predviđa da se u toku jedne sezone obavi razmjena jedne do tri pozorišne predstave, a otvorena je i mogućnost zajedničke realizacije koprodukcijskih projekata. Da se ne radi samo o formalnom činu govori i činjenica da će već u prvoj polovini aprila kragujevačka komedija „Jedan sluga, dvojica gazda“ Ričarda Bina biti izvedena na Velikoj sceni BNP-a Zenica, dok će zenički umjetnici nastupiti početkom maja u Kragujevcu. Pored ceremonije potpisivanja protokola i premijere predstave „Hladnjača za sladoled“ iste su večeri dodijeljena i priznanja uglednim teatarskim umjetnicima. Statueta „Joakim Vujić“, koja se dodjeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umjetnosti, dodijeljena je poznatoj filmskoj i pozorišnoj divi Mileni Dravić.