Printaj ovu stranu
utorak, 26 Februar 2013 09:39

Izložba za Aminu

 

Fotoreporter agencije Reutres Dado Ruvić održao je u Zenici konferenciju za novinare na kojoj je govorio o svojoj prvoj samostalnoj izložbi fotografija, koja je potpuno humanitarnog karaktera i kojom želi pomoći u prikupljanju sredstava za liječenje svoje sugrađanke, teško oboljele djevojčice Amine Dilaver. Konferencija je održana u prostorijama Muzeja grada Zenice. Ruvićeva namjera je da neke od svojih fotografija izradi u velikom formatu 50x70 cm sa pripremom za postavljanje na zid, te da organizira prodajnu humanitarnu izložbu tokom marta u Zenici. 


Fotografije će biti prodavane po cijeni od 100 KM, a nakon plaćanja isključivo njihove štampe, 75 KM od svake prodane fotografije biće uručeno porodici Amine Dilaver.  Ruvić se bavi novinskom fotografijom, a za humanitarnu akciju je odabrao 20-ak najdražih fotografija, od kojih su mnoge izabrane za Reutersovu fotografiju dana. Među odabranim fotografijama je i munja u Srebrenici, koja je ušla među sto najboljih fotografija 2012. godine u svijetu. Mnoge fotografije su nastale na putu do nekog događaja, a nisu novinskog karaktera pa je odlučio da se izložba zove "Na putu". 

 

Zainteresirani za kupovinu fotografija mogu kontakirati Dadu Ruvića na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili na broj telefona 061/362-332.  Sredinom prošle godine devetogodišnju djevojčicu Aminu Dilaver zadesila je teška bolest i utvrđeno je da ima maliformaciju u lijevom lateralnom ventrikulu.  Potrebna operacija košta 30.500 američkih dolara i moguće je uraditi jedino na klinici Acibadem u Istanbulu. Prema izjavama doktora, Amina u svojoj glavi ima "tempiranu bombu" koja svakoga trenutka može da eksplodira, s tim da ovaj put to ne bi preživjela. Djevojčica je cijelu školsku godinu propustila, ne smije se uznemiravati, igrati s prijateljicama, niti umarati. Za njeno liječenje je otvoren i humanitarni broj 090 291 090 za BH Telecom korisnike.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)