21 Februar 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 14 Februar 2013 18:03

Nova premijera: Razred BNP-a

 

Premijera komedije „Razred“ na Velikoj sceni BNP-a Zenica - Produkcijske ekipe Bosanskog narodnog pozorišta Zenica ulaze u završnu fazu priprema sedme ovosezonske premijere. Riječ je o predstavi „Razred“ slovenskog autora Matjaža Zupančiča, za koju režiju potpisuje mladi bh. reditelj Goran Damjanac. 

U ovoj komediji se umjesto cijelog odjeljenja jedne korporacije, kojoj prijeti ukidanje, pred komisijom i predavačima za prekvalifikacije pojavljuje samo jedan kandidat. Nesiguran, ali sa velikom željom da uspije. Ni on sam najbolje ne razumije šta se to od njega očekuje, ali je spreman na sve i učiniće sve što od njega zahtijevaju samo da bi sebi osigurao radno mjesto. Ni jedna žrtva nije prevelika za ulazak u „sretnu novu klasu“ zaposlenih ljudi sa obezbijeđenom egzistencijom. Karakteri likova zapravo su dokaz ne samo besmisla modernog poslovanja koje preferira ideal robotizovanog radnika i profit kao jedinu vrijednost, nego ukazuju i na jedan od naših problema tokom prilagođavanja cjelukopnog sistema, novom, okrutnijem, tranzicijskom dobu. U tom slučaju je bitnija forma bez mnogo osvrtanja na važnost onog suštinskog. Za komediju „Razred“ Zupančič je dobio, već svoju četvrtu, Grumovu nagradu. 

 

U predstavi igraju Adis Mehanović, Saša Handžić, Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Selma Mehanović, Ištvan Gabor i Enes Salković.

 

Premijere I i II zakazane su za 26. i 27. februar, a biće izvedene na prostoru „Hinter bine“ na Velikoj sceni BNP-a Zenica u 19:30 sati.

 

Predstava zadovoljava propozicije festivala „Tedan slovenske drame“ koji se tradicionalno održava u Prešernovom gledališču Kranj u martu, te se iz Direkcije BNP-a Zenica nadaju da će njihova predstava zadovoljiti kriterije selektora ovogodišnjeg slovenskog nacionalnog festivala drame.

 

bnprazred2