Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 04 Februar 2013 19:22

BNP na Sarajevskoj zimi

BNP Zenica ove godine sa dvije predstave nastupa na Sarajevskoj zimi, saopćeno je danas.

 

Predstava “Mali princ” koja je producirana u okviru Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a čiju režiju potpisuje Miroljub Mijatović, uvrštena je u program Međunarodne kulturne manifestacije Sarajevska zima 2013. Predstava će biti izvedena u Sarajevskom ratnom teatru u subotu, 9.2. u 11:00 sati. “Na DOL sceni trenutno imamo ekipu mladih glumaca koja je desetak godina života posvetila teatarskoj umjetnosti. Većina njih su sada srednjoškolci i uskoro završavaju svoj boravak u okviru ovog produkcijskog segmenta BNP-a. U godinama njihovog odrastanja sa nama mnogo smo radili i razgovarali. Razgovarali smo tako o društvu, politici, perspektivama, željama, ambicijama, potrebama i, naravno, o njima unutar svega toga. Sada smo svi dovoljno sazreli, te smo se uhvatili u koštac sa predloškom kao što je Mali princ.”, rekao je Miroljub Mijatović, rukovodilac pomenute scene i član ansambla BNP-a. Napomenimo i to da se ove godine obilježava sedamdeseta godišnjica od prvog štampanja novele “Mali princ”, koja će biti na poseban način obilježena u okviru Specijalnog programa Sarajevske zime.

 

Ovo će biti treće učešće zeničke DOL scene na Sarajevskoj zimi, a posljednje je bilo upriličeno prije 24 godine, 18.2. davne 1989., kada je izvedena predstava “Eko Eko” čiju režiju potpisuje Bane Janković. Skoro godinu dana ranije, tačnije 5.3.1988., Zeničani su izveli i predstavu “Guliver među lutkama” koju su režirali Mima i Bane Janković.

 

Bosansko narodno pozorište Zenica pored “Malog princa” izvest će još jednu predstavu koja je producirana u tekućoj, 63. sezoni. Riječ je o višestruko nagrađivanoj predstavi “Grebanje ili Kako se ubila moja baka” koju je po tekstu Tanje Šljivar režirala Selma Spahić. Dragan Jovičić, selektor teatarskog dijela programa ovogodišnje Sarajevske zime, pored dvije zeničke predstave izabrao je još dvije bosanskohercegovačke profesionalne teatarske produkcije, predstave “Djelidba” Pozorišta Prijedor u režiji Marka Misirače i “Terorizam” Kamernog teatra 55 u režiji Dine Mustafića, koja će svoju premijenu izvedbu doživjeti 16.2.

 

U BNP-u Zenica su ponosni na činjenicu da će mlada sarajevska, ali i ona nešto starija publika uživati u njihovim produkcijama.

 
 video: najava - Grebanje

Posljednje od

Povezani članci (by tag)