28 Oktobar 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 25 Januar 2013 11:30

Večeras Mali princ u BNP-u

 

Šesta  premijerna izvedba u 63. sezoni Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica, - večeras u 19 sati -  predstava "Mali princ" u režiji Miroljuba Mijatovića. 

 

- U teškim produkcijskim uslovima u kojem rade teatri u BiH, Dječija, omladinska i lutkarska scena je specifična u BNP- u. Predstavom "Mali princ" obilježavamo rođendan Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica- kazao je direktor BNP- a Hazim Begagić, obračajući se novinarima.

 

Predstavom "Mali princ" obilježit će se 70. rođendan ove novele, te rođendan Dječije, omladinske i lutkarske scene. 

 

- Podsjetimo, 25. januara 1951. godine u tada "Narodnom pozorištu" Zenica, izvedena je prva dječija predstava "Dugonja, trbonja i vidonja"- istakao je rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP- a Zenica Miroljub Mijatović. 

 

Mali princ - radna proba

 

 

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA

Dječija, omladinska i lutkarska scena

Sezona 2012/13. (LXIII)

Premijera 679.

 

U povodu obilježavanja 62 godine postojanja Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica

 

Antoine de Saint-Exupery

MALI PRINC

Dramatizacija: nepoznat autor*

 

Adaptacija, režija i izbor muzike**: MIROLJUB MIJATOVIĆ

Scenografija: MENSUR BEGIČEVIĆ

Izbor kostima i kostimografske intervencije: AJŠA BURO, MIROLJUB MIJATOVIĆ

Koreografija: SEMIR ŠERIĆ

Producent: HAZIM BEGAGIĆ

Izvršni producent: MIROLJUB MIJATOVIĆ

Asistentica produkcije: SANDRA IKANOVIĆ

Inspicijentica: SABINA GLOGOVAC

 

 

 

 

 

 

Podjela uloga

Mali princ: HARIS HADŽISEJDIĆ

Kralj: KENAN KASUM

Uobraženko: TAHIR KAVAZ

Poslovni čovjek: ISHAK JALIMAM

Fenjerdžija: ENA BEČIROVIĆ

Pijanac: ENA PAŠALIĆ

Umjetnik u gladovanju: KERIM DEMIRI

Vratar: AMINA ĆURIĆ

Trgovac: AJLA VALJEVAC

Pilot: DINO BRLJEVAC

Ruža: ADNA HASANIĆ

Zmija: IGDA JARIĆ

Lisica: TANJA MURATOVIĆ

Dječak: SVEN ZRNIĆ

Djevojčica: AJNA KADRIĆ

Glasovi iz off-a: ANĐELA ILIĆ

 

PREMIJERNA IZVEDBA: ZENICA 25.1.2013. GODINE

 

Predstava se izvodi na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Trajanje predstave: 70 minuta

 

Poštovani gospodine Saint-Exupery,

 javljam Vam se povodom obilježavanja šezdeset drugog rođendana Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i naše želje da na sedamdesetu godišnjicu od prvog štampanja Vaše novele Mali princ istu uprizorimo. Na DOL sceni trenutno imamo ekipu mladih glumaca koja je desetak godina života posvetila teatarskoj umjetnosti. Većina njih su sada srednjoškolci i uskoro završavaju svoj boravak u okviru ovog produkcijskog segmenta BNP-a. U godinama njihovog odrastanja sa nama mnogo smo radili i razgovarali. Razgovarali smo tako o društvu, politici, perspektivama, željama, ambicijama, potrebama i, naravno, o njima unutar svega toga. Sada smo svi dovoljno sazreli da se pokušamo uhvatiti ukoštac sa predloškom kao što je Mali princSpoznali smo nekoliko stvari. Mi smo svoje planete, svoje živote zarazili raznim baobabima, korovom koje guši naš život. Pretvorili smo se u kraljeve koji u svima drugima vide samo podanike koji postoje da bi nas služili, da bi udovoljavali našim prohtjevima. Da bi smo dobili podanike spremni smo se dati u kupovinu, podmićivanje, prijetnje. Postali smo pijanci i umjetnici u gladovanju koji piju ili ne jedu da zaborave da se stide toga što piju ili samo da postanu neko, pa makar se i ponižavali u svojim željama. Postali smo ovisnici o raznim stvarima koje od nas čine ljušture praznog duha koje, tako prazne, imaju snage samo robovati, ali ne i promijeniti se. Pretvorili smo se u umišljene zvijezde, željni pažnje, slave, laskanja lažnih prijatelja, jer smo nesigurni i nemoćni steći prave prijatelje, plašeći se blizine drugoga koji je bolji od nas. Vidimo u drugima samo svoje neprijatelje koji ugrožavaju našu slavu i otkrivaju našu ispraznost. Nabacili smo šminkerska odijela, skupe kravate, satove da bi smo privukli pažnju na sebe, na nas poslovne ljude koji imaju vremena samo za zbrajanje, za profit, brendiranje i marketing pomoću kojih se ljudima prodaje sve što trebaju i ne trebaju, trujući ih lažnim potrebama, a bježeći od vlastitih, od svoga utamničenog duha, od svoje ljudskosti.  Jednostavno – oslijepili smo, postali gluhi, obamrli. Nesposobni smo za bilo kakva osjećanja. Polako se pretvaramo u mašine. Malo-pomalo postajemo životinje, skupljamo se u krda u kojima, slijepo slušajući, ne postavljamo pitanja. Ako malo pogledamo naše medije, vidjet ćemo da je jedina njihova svrha ne to da potiču pitanja kod recipijenata, nego da daju odgovore, pa makar to bile i laži, samo da u njima zatome želje za saznanjem i istinom. Svojim lažima potisnuli su u nama svako pitanje. Mi želimo postaviti pitanje: čovječe, zar ne vidiš da ti je život prekrio korov sumnji, straha, patnje, laži, mržnje? Zar ne vidiš da moraš otići od sebe – da bi našao sebe, da bi tvoj život imao smisla? Moraš pronaći ljubav, jer jedino život u ljubavi je život koji ima smisla.

Eto, to su naši razlozi zašto želimo imati Vašeg Malog princa na našem repertoaru. Gospodine Saint-Exupery, primite mnogo toplih pozdrava i nadamo se da imamo Vašu puno podršku u našem putovanju, jer nam je ona veoma bitna i prijeko potrebna.

 

                        Miroljub Mijatović, rukovodilac DOL scene i reditelj predstave Mali princ