Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 07 Januar 2013 07:07

Bosnia Folk

 Zenički ansambl Bosnia folk održao je prije nekoliko dana svečani koncert ABF u prepunoj velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. U programu su nastupili folklorni ansambl sa koreografijama naroda Bosne i Hercegovine, a koreograf je bio Ahmedin Husejnović, zatim vokalni solisti Sanela Rušidović, Šefik Mujezinović i Amra Isaković, kao i dramski studio koji vodi Emina Horić.

 

Bosnia folk prepoznatljivi je zenički brend koji je nedavno proslavio 12 godina postojanja. Slogan ansambla je "Igrajmo, pjevajmo", a upravo to su radili sve ovo vrijeme u kojem su imali niz uspješnih gostovanja po BiH i inostranstvu.

 

Ansambl Bosnia folk ima niz sekcija. Najbolja i najaktivnija je sekcija A odraslog ansambla. Dječiji ansambl je podijeljen u tri kategorije: A, B2 i C. Imaju oko 150 djece do 15 godina. Tu su još i narodni orkestar, vokalni solisti, plesna grupa Orijental Magic. Nastupali su u Sloveniji, Turskoj, Švedskoj... 

 

Melih Karan je umjetnički rukovodilac ansambla Bosnia folk. Radi se o čovjeku koji je još od 1976. godine u amaterizmu. Počeo je u KUD "Ibrahim Perviz" Zenica, a ono što je tamo radio, radi i sada u ansamblu Bosnia folk, gdje svira. Ansambl je utemeljitelj dječijeg folklornog festivala Interfest, godinama provode akciju Bosnia folk kroz mahale i sela, organiziraju dječiji sevdah fest Zvjezdice Zenice, s ciljem da animiraju djecu do 15 godina da se više bave sevdalinkom koja nije baš na adekvatan način kod nas zastupljena. 

 

M.D./Oslobođenje

Posljednje od

Povezani članci (by tag)