28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 07 Decembar 2012 22:46

Državni lopov u tri grada

Predstava DRŽAVNI LOPOV u subotu kreće na mini bh. turneju. Naime ova urnebesna komedija će u decembru igrati u nekoliko bh. gradova, a za sada su potvrđeni datumi za Zavidoviće, Sarajevo i Zenicu.

- Zavidovići, 8.decembar u 19:00h, Centar za kulturu.
- Sarajevo, 13.decembar, u 20:00h, Centar za kulturu, ul. Jelićeva.
- Zenica, 22.decembar, u 19:30, BNP Zenica.


DRŽAVNI LOPOV je predstava koju su uradila tri mlada bh. glumca u produkciji mladog teatra "STUDIO SCENA" iz Sarajeva i Centra za kulturu Zavidovići. Riječ je o Nusmiru Muharemoviću, Irfanu Kasumoviću i Ademu Smailhodžiću. Predstava je do sada odigrana u nekoliko bh. gradova, a trenutno je u pripremi nova turneja. Do sada je odigrana u Sarajevu, Zavidovićima, Tešnju, Banovićima, Jajcu, Kalesiji i Visokom.

O predstavi:
Ovo je komedija o dva zatvorenika u istoj ćeliji. Jedan sitni lopov, a uz to ljubavni varalica, dok je drugi "državni lopov" i naravno uz to povlasten pa čak i u zatvoru. Pored njih tu je i zatvorski čuvar koji nema završenu niti osnovnu školu, a mašta o unapređenju. Kiki, ljubavni varalica, završio je u zatvoru zbog lažnih obećanja ženidbi, jer je 17 puta obećao da će se ženiti sa 17 različitih žena. Baš te žene su mu došle glave jer je zbog jedne od njih završio u zatvoru. Marko, tzv. državni lopov, u zatvoru je završio zato što je pronevjerio neke silne pare, međutim revizijom advokata on će vjerovatno biti brzo pušten na slobodu, jer naravno našla se neka rupa u zakonu.

 

Njih dvojica i čuvar Jozo, na vrlo komičan način pokazuju nam sliku društva, ali bez neke pretjerane želje da se ukaže na neku problematiku jer je ovo prvenstveno predstava koja ima za cilj da publiku koja gleda predsatavu nasmije i opusti.  Veza između Kikija i Marka, je ta da ih je prevarila ista žena i da su obojica u zatvoru zbog te iste žene koju čak i vole i o kojoj sanjaju i jedan drugome pričaju sve do trenutka kad spoznaju da govore o istoj ženi. Naravno na kraju "državni lopov" bude pušten, a Kiki ostaje u zatvoru, kako sam kaže, još dvije godine ljetovanja o državnom trošku.

 

O glumcima:

NUSMIR MUHAREMOVIĆ:

Završio Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Miralema Zupčevića i asistenta Ermina Brave. Igrao u preko 20 predstava profesionalne produkcije. Prvi profesionalni angažman imao u Narodnom pozorištu Sarajevo u predstavi "Jedan čovjek i jedna žena". Nakon toga bio član EASTWEST THEATRE COMPANY, Harisa Pašovića. Igrao u predstavi "Klasni neprijatelj" koja je igrala na svim većim festivalima u regiji i šire. Trenutno zaposlen u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici.
Igrao u nekoliko filmskih i tv projekata od kojih se izdvaja uloga snajperiste u filmu "U zemlji krvi i meda", koji je režirala Angelina Jolie.
http://nusmirmuharemovic.blogspot.com/

IRFAN KASUMOVIĆ:

Završio Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli, u klasi profesora Vlade Keroševića. Igrao u mnogim projektima Teatra kabare Tuzla, kao i nekim drugim produkcijama.
Osim toga što je glumio u predstavama potpisuje i režiju za nekoliko predstava, te režiju obilježavanja raznih prigodnih svečanosti i obilježavanja bitnih datuma.
Radio je kao voditelj na BHT1 gdje je vodio emisiju "Restart".
Trenutno je zaposlen na ADU u Tuzli u zvanju asistenta na predmetu gluma.

ADEM SMAILHODŽIĆ:

Završio AKADEMIJU DRAMSKIH UMJETNOSTI u Tuzli, u klasi prof. Zijada Gračića i Vlade Keroševića. Igrao u predstavama koje su producirali NP Tuzla, BNP Zenica, Pučko otvoreno učilište Velika Gorica. Igrao je u njemačkom filmu "AB MORGEN", tv seriji "SEX I SELO", te nekoliko muzičkih tv spotova.
Trenutno je zaposlen na mjestu direktora Centra za kulturu u Zavidovićima u kojem je producirao nekoliko požorišnih predstava. Posljednja je bila koprodukcija sa BNP Zenica, a riječ je o predstavi "NORWAY TODAY".