Printaj ovu stranu
srijeda, 05 Decembar 2012 15:44

Čarobnjak vode Zilhada Ključanina

Danas je na Filozofskom fakultetu UNZE održana  promocija knjige “Čarobnjak vode”  književnika Zilhada Ključanina. Promotori romana bili su vlasnik "Buybooka" Goran Samardžić i književni kritičar i profesor Muris Bajramović,  moderator promocije je bila Alica Arnaut, a gostima su se obratili i dekan FF  Damir Kukić i rektor UNZE Sabahudin Ekinović. Ključaninov roman o Viktoru Schaubergeru, govori o jednom od najvećih izumitelja 20. vijeka, ali i samom Ključaninu, koji se u proteklih pet godina odlučio na život sličan naučnikovom, u prirodi van doticaja moderne tehnologije. 

 

 

Bosanskohercegovački književnik i univerzitetski profesor Zilhad Ključanin rođen je 5. marta 1960. godine u Trnovi kod Sanskog Mosta. Nakon završenog studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu magistrirao je iz književno-historijske znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a potom doktorirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Piše poeziju, prozu, drame, scenarije, književnu kritiku, esejistiku i novinske tekstove. Djela su mu prevođena na više jezika (turski, francuski, engleski, španski, njemački, slovenski, makedonski, bugarski). Uvršten je u sve novije antologije i preglede bosanskohercegovačke i bošnjačke poezije. Za svoj književni rad dobio je brojne nagrade. Najznačajniji romani su mu Šehid, Švedsko srce moje majke i Galebovi, te knjiga priča Sarajevska hagada i druge priče. Drama Šehid premijerno je izvedena 1999. godine u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici u režiji Slobodana Stojanovića. Drama Muholovac imala je premijeru 2008. u Kamernom teatru u Sarajevu u režiji Aleša Kurta, dok je drama Švedsko srce moje majke premijerno izvedena 2009. godine u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici u režiji Aleša Kurta.

 

Viktor Schauberger, lugar koji je većinu svog života proveo u šumi, jedan je od najdomišljatijih izumitelja 20. vijeka. Promatrao je prirodu i načela prirode same. Put istraživanja ga je vodio u smjeru potpuno suprotnom od onog kojim je išla savremena nauka. Tamo gdje je nauka vidjela mrtvu tvar i mehanizme, on je vidio inteligenciju prirode i živa bića; dok je ona vodu smatrala hemijskim spojem, on ju je smatrao živim bićem. Svoje principe Schauberger je dokazao i demonstrirao – bilo eksperimentom, bilo učinkovitošću nekog izuma nazamislive efikasnosti. Na popisu njegovih izuma nalaze se korita za spuštanje trupaca, brane, konstrukcije korita rijeka, vodovodne cijevi, poljoprivredne alatke, i najzanimljiviji od svih – letjelice koje su mogle levitirati, ono što danas nazivamo NLO. Viktor Schauberger imao je sposobnost da duboko pronikne u magiju prirode kroz proučavanje vode, pa ga najbolje opisuje i ime po kojem je bio poznat - Čarobnjak vode.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)