Printaj ovu stranu
utorak, 09 Oktobar 2012 07:03

BNP gostuje u Srbiji

Bosansko narodno pozorište Zenica sa predstavom „Pismo iz 1920.“ koja je zaintrigirala javnost, osvojila publiku i pokupila odlične kritike gostovaće u Kragujevcu, u Srbiji. Ovaj koprodukcijski projekat BNP-a Zenica i Internacionalnog teatarskog festivala MESS, autora i reditelja Olivera Frljića, biće izvedena večeras na VII Međunarodnom pozorišnom festivalu malih scena JoakimInterFestu. Ova predstava, koja je imala premijernu izvedbu u 62. teatarskoj i koncertnoj sezoni zeničkog teatra, do sada je učetvovala na 7 festivala u BiH i regionu i osvojila nekoliko značajnih nagrada i priznanja.


BNP Zenica od ranije sarađuje sa Knjaževsko-srpskim teatrom Kragujevac sa kojim je, zajedno sa Kazalištem Virovitica, producirana predstava „Dvanaest gnevnih muškaraca“ premijerno izvedena na sceni BNP-a u maju ove godine. Turneja zeničana po Srbiji nakon Kragujevca nastavlja se u Beogradu gdje će predstava „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“ autorice Tanje Šljivar, a u režiji Selme Spahić, doživjeti premijeru na sceni BITEF teatra u četvrtak, 11.10. BITEF teatar je, pored Heartefact Fund-a, koprodukcijski partner BNP-u na pomenutom projektu.

 

Nakon uspješne premijerne izvedbe na Velikoj sceni BNP-a, kojom je otvorena 63. koncertna i pozorišna sezona, te nakon premijere u glavnom gradu Srbije zbog velike zainteresovanosti publike predstava će u BITEF-u biti izvedena 11. i 12.10. Ova društveno angažovana predstava na direktan i brutalan način se bavi pitanjem nasilja među djecom, kao posljedicom indoktrinacije od strane odraslih, obrazovnog sistema i, u krajnjem ishodu, nacionalističke sredine u kojoj odrastaju.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)