28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 30 Septembar 2012 23:03

Gradišće: Tribina o Aliji Đerzelezu

U Gradišću je, u Bosanskoj kući, u organizaciji UG Gradina i KPS Baton Zenica organizirana tribina Historijski Gerz-Ilijas – epski Đerzelez na području Zenice. Izlagači na tribini su bili dr. Aladin Husić (Orijentalni institut u Sarajevu), dr. Mirsad Kunić (Filozofski fakultet u Tuzli), Edin Bujak, prof., Amir Ismić, prof. i Šećo Talić. Na tribini je istaknuto da je područje Zenice, odnosno Gradišća, nedvojbeno područje na kome je značajan dio svog života proveo veliki bošnjački junak Alija Đerzelez – ličnost o kojoj se još uvijek u Zenici ne posvećuje odgovarajuća pažnja.


Istovremeno, promoviran je i prvi broj Gradine – Zbornika za zaštitu, proučavanje i promociju kulturno-historijskog, običajnog i prirodnog naslijeđa čiji je izdavač KPS Baton. Prvi broj Zbornika je posvećen životnom putu historijske ličnosti Gerz Iljasa, odnosno epskog Đerzelez Alije, ličnosti i junaka Bosanskog krajišta čiji životni put još nije u potpunosti osvijetljen, a koji je, nesumnjivo, ostavio najviše traga na području centralne Bosne.


Po riječima urednika Zbornika, Edina Bujaka, cilj Zbornika jeste da se da doprinos u proučavanju svega onoga što je obuhvaćeno jednom riječju naslijeđe Bosne i Hercegovine te da se isto predstavi domaćim i inozemnim čitaocima, a istovremeno omogući naučnim i stručnim radnicima da svoje radove prezentiraju javnosti. Zbornik Gradina će izlaziti jednom ili dva puta godišnje, a pojava jednog ovakvog Zbornika će zasigurno obogatiti naučnu scenu Zenice i Bosne i Hercegovine.