Printaj ovu stranu
četvrtak, 27 Septembar 2012 22:26

ARS baletni studio u Zenici

Centar Ars organizuje i promoviše baletnu umjetnost, te konačno i Zenica, kao i svi veći centri ima kvalitetanu edukaciju u ovoj vrsti umjetnosti. U cilju ostvarenja kvalitene edukacije i opstanka baleta u Zenici bilo je potrebno obezbjediti kvalitetan nastavni kadar, koji je u ovoj branši jako deficitaran, ne samo u našoj državi već i u cijelom regionu. Studio ARS je uspješno angažovao tri baletna pedagoga, od kojih je jedan završio rusku akademiju baleta. U sklopu škole baleta su i časovi primjenjene gimnastike, za koji je obezbijeđen diplomirani profesor tjelesnog odgoja, bivša uspješna gimnastičatka.


Studiju ARS je prevashodno bitan kvalitet u nastavi i obrazovanju, kako bi mogli biti konkurentni u promociji baleta, ne samo u Zenici već i u regionu. Zacrtani su visoki ciljevi, ali u menađmentu škole smatramo da se samo tako i dolazi do uspjeha.


Da se radi o ozbiljnoj školi potvrđuju i nove adaptirane prostorije u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, a koje su urađene u skladu sa najsavremenijm baletnim standardima. Pečat našoj ozbiljnosti u radu daje i ostvarena saradnja sa BNP-em, Dječijom scenom i dogovorenim zajedničkim projektima u kojima će po prvi puta zenički balet osvojiti scenu i srca naših sugrađana. Prvi puta je baletnoj umjetnosti u Zenici dato mjesto koje zaslužuje.


Naši ciljevi su:
- Promovisanje baletne umjetnosti uz kvalitetno educiranje i afirmisanje djece i omladine kroz rad baletne škole
- Kod građana Zenice povećati interes za balet i baletnu umjetnost, kao i pružiti im priliku da otkriju jedinstven svijet profesionalnosti, kao i mogučnost za sticanje uzbudljivog doživljaja koji daje vječna umjetnost i ljepota baleta
- Oživljavanjem baleta da bogatimo i kulturnu scenu grada Zenice


Naša misija je:
- Razvijanje baletne umjetnosti i njeno prezentiranje poklonicima ove vrste umjetničkog izražaja

Nastupi naše djece su svojom atraktivnošću postali prepoznatljivi u gradu. Učestvovali su na više javnih nastupa, a jedna od njihovih članica je po prvi puta u historiji grada Zenice donijela značajnu baletnu titulu sa Federalnog baletnog takmičenja u Sarajevu. Uvjereni su da će svojim daljim angažmanima uspjeti ostvariti saradnju sa baletnim svijetom regiona i donijeti još titula u Zenicu.


Treba napomenuti i humanitarni aspekt djelovanja studija, a koji se ogleda u tome da će svake godine ARS Centar primiti određeni broj djece bez roditeljskog staranja na besplatno pohađanje baletne škole.


Gradske institucije na čelu sa Načelnikom su prepoznale i podržale naš rad i pružile svoju podršku.

Studio ARS je postavio visoke ciljeve u svom radu, a nadaju se da će od iduće godine početi i sa radom prva osnovna baletna škola u Zenici.


Ovo je prilika da se pokaže stvaralačka raskoš baleta, a što rezultira podršku u razvoju baletne umjetnosti kako u Zenici, tako i na Kantonu.


Presjednica „ARS“ Centra

Elma Šeper – Nadžak

Posljednje od

Povezani članci (by tag)