Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 13 Avgust 2012 05:23

Video: Morska priča na Odmutu

Dvorište vrtića «Pinokio» u zeničkom naselju Odmut   je bilo neobična lokacija za premijeru lutkarskog igrokaza „Morska priča“, autorice Alise Trtak. Predstavu su, uz pomoć starijih, u potpunosti realizirali učenici predškolskog uzrasta, a posebnu vrijednost cijeli projekat ima kad se zna da ima humanitarni karakter, odnosno da posjetioci predstave, kako veliki, tako i mali, mogu svojim prilozima pomoći da dvoje mališana bolje žive.

 

Sav prihod od dobrovoljnih priloga koji budu prikupljeni tokom premijere i narednih igranja u ostalim vrtićima Ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje ići će za pomoć Edibu Čegiću, gluhonijemom samohranom ocu dvoje malodobne, također gluhonijeme djece koji se nalaze u teškom materijalnom stanju.

 

- Kroz art radionice uz asistenciju mališani su sami obojili i napravili morske likove i uredili pozornicu, naučili o stanovnicima morskih dubina, upoznali se sa znakovnim jezikom i usvojili nove riječi iz engleskog jezika.

 

Pomoć u realizaciji predstave je pružio rukovodilac dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica, Miroljub Mijatović, kazala nam je koordinatorica projekta Zijada Kurtodža Vučak, koja je radila na projektu sa Helenom Kličić. 

 

Alisa Trtak je do sada objavila dvije zbirke piča, «Peto godišnje doba» i «Na nama ostaje svijet», te dva teksta za igrokaze. Kako nam je istakla Kurtodža – Vučak, nakon premijere u dvorištu «Pinokija» predstava će biti izvedena u svim zeničkim vrtićima, pa su pozvani roditelji da sa mališanima zajedno pomognu ovaj humanitarni projekat.

 

U igrokazu su pred svojim drugovima i drugaricama nastupili Lajla Gazić, Naida Huskić, Dalila Selimspahić, Mirsad Alić i Nejla Dautović.

 

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)