28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 10 Avgust 2011 10:13

Sakibu neprestano pljačkaju Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

sakvan1U napušteno selo Osoje, na proplancima svega pet, šest kilometara od gradske vreve Zenice, 2001. godine se vratila Sakiba Vandl (Wandel), koja je nakon djetinjstva u tom kraju, život provela zarađujući u Njemačkoj. Imućna gospođa umjesto u Njemačkoj odlučila je započeti biznis u rodnom gradu, te u selu bez povratnika, Srba, započela uzgoj stoke, živine, proizvodnju poljoprivrednih proizvoda. Kupila je i spojila nekoliko posjeda, zakupila 250 dunuma zemlje, počela proizvodnju. Ali, ne zadugo.

 

- Na farmi je bilo angažovano tridesetak radnika. Planirala sam uposliti još desetine. Međutim, iz dana u dan, iz noći u noć, bila sam na udaru sam kradljivaca. Jedan dan mi pokradu stado ovaca, pa onda potruju živinu, drugi provale u kuću i odnesu tehničku robu, onda zapale štale, pa polome voćke. Svakodnevno imam štetu od nekoliko stotina maraka, kroz suze objašnjava Sakiba.

Iako su je sin i kćerka, koji su porodice zasnovali u Njemačkoj, odgovarali od namjere, ona je, kako kaže donedavno, vjerovala da može nastaviti život u BiH, u svojoj Zenici. Uz pomoć prijatelja iz Njemačke, započela je gradnju hale i plastenika, ali su radovi prekinuti zbog stalnih krađa. Prema njenim riječima nekoliko puta je i fizički napadana, kad je lopove zatekla na djelu, ali prema njenim saznanjima iako je policiju upućivala na opis i ponašanje razbojnika, nikad niko nije procesiran.

Nakon što je ostala i bez struje, jer su se lopovi pobrinuli da presjeku, pa onda ukradu 750 metara kabla kojim je dobijala struju, Sakiba se preselila nekoliko kilometara niže, u selo Ričice, kod rodbine, a tada su napadi i pljačkanje intenzivirani. Kaže da je ispočetka vodila evidenciju pljački i šta je odneseno. Nov namještaj, kuhinja, dnevni boravak, sanitarije, pa je "opuhana" garaža, potkrovlje... Posljednjih godina više i ne evidentira šta joj je ukradeno.

- Pošto sam im fizički smetala da nastave odnositi što sam uložila, iskoristili su jedan moj odlazak u grad i zabetonirali odžak, od izlaza u sobu preko dimnjaka. Možete misliti koji su to umovi kad su smislili kako da me otjeraju, a onda dovrše odnošenje, kaže Sakiba.

U Općini Zenica su Sakibi na njen zahtjev da se nešto učini odgovorili da se, ako nije uspjelo na nižem nivou, "obrati višim instancama policije". U MUP-u ZDK nam je potvrđeno da su zaprimili niz prijava, od kojih su posljednje četiri bile u ovoj godini.

- Službenici MUP-a su izašli na svaki poziv i obavili uviđaj, te niz razgovora, istraga, koje nažalost nisu rezultirale otkrivanjem počinilaca. Na licu mjesta ste se uvjerili da je cijelo područje kilometrima uokolo napušteno, te još jednom navodimo da policija čini sve na zaštiti imovine građana, ali nije u prilici, u konkretnom slučaju, biti 24 sata na pomenutom području, rečeno nam je u MUP-u ZDK.

 

- Uključujući i pokušaj pokretanja poljoprivrede, uložila sam stotinu pedeset hiljada eura u imanje, u zasad 750 voćki. Kad su počeli problemi, počeli su mi se javljati kupci, ali sam godinama odolijevala da  prodam imanje. Sad ozbiljno razmišljam da dignem ruke od Zenice i sve rasprodam, kaže kroz suze Sakiba.

Čitano 4531 puta Zadnji put promjenjen subota, 06 Avgust 2011 20:39