28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 04 April 2012 07:38

Osumnjičeni Mujezinović i Šabić Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Bivši direktori Nogometnog kluba Čelik Zaim Mujezinović i Nermin Šabić osumnjičeni su za zloupotrebu položaja, a MUP Federacije je Izvještaj protiv njih predao Tužilaštvu ZDK.  Sanjin Kulenović, portparol Tužilaštva ZDK, potvrdio je da su dobili izvještaj, odbijajući zbog interesa istrage da kaže više detalja. Kako saznaje "Dnevni avaz", osumnjičene za zloupotrebe FMUP  tretira odvojeno i djela koja im se pripisuju predmet su posebnih istraga.

 

Najnoviji slučaj “Čelik” se doslovno “zakotrljao” u septembru prošle godine, kada je blagajnik Nogometnog kluba «Čelik», inače bivši trener golmana i pomoćni trener ovog kluba Zvonko Grebenar pokušao samoubistvo. Kako je «Avazu» potvrđeno iz više izvora u MUP-u ZDK, policija je o pokušaju samoubistva obavještena od strane Stanice hitne pomoći, nakon što je Grebenar, prije pokušaja samoubistva, uputio pismo, u kojem je naveo niz detalja koji su zainteresovali istražitelji. Šesdesetogodišnji «Čelikov» veteran na sreću je prošao bez težih posljedica.

Prema riječima  osoba koje su uključene u istragu, većina Grebenarovih navoda “šta je i po čijim naredbama proteklih godina radio u Čeliku” pokazala se kao osnova za istragu. Nadalje, nova uprava NK Čelik odmah po dolasku u klub zatražila je da policija svu prethodnu dokumentaciju “pročešlja”, što je i učinjeno.

Nezvanično saznajemo da su predmet provjera bile mnogobrojne finansijske transakcije Kluba i isplate igračima, te da je pred Tužilaštvom i tužiocima Adinom Karadžom i Erminom Imamovićem veliki posao saslušanja desetina svjedoka.

Mujezinović je kao vršilac dužnosti direktora Čelika bio od 2006. do ljeta 2010, a Šabić je tu ulogu preuzeo u septembru 2010., nakon što je kratko bio sportski direktor. Na insistiranje navijača odstupio je godinu kasnije. 

- U istrazi sam dao izjavu na sve te okolnosti. Rekao sam onako kako je bilo. Radio sam u skladu sa zakonom i normativnim aktima kluba, striktno poštujući odluke i zaključke Upravnog odbora i Skupštine, rekao nam je Mujezinović, a rječitiji nije bio ni Šabić: 

- Znam da da sam radio savjesno i nemam razloga za bilo kakvu brigu. Ono što je ranije rađeno, mene ne zanima. 

Šabić i Mujezinović su, prije aktuelnog direktora Alije Porče, bili na čelu Čelika. Međutim, ovaj klub je i ranije bio predmet domaćih i inostranih istraga. Holandska policija i tužilac provjeravali su 2004., uz pomoć kolega iz Zenice, transfer legendarnog nogometaša Mihaela Laudrupa iz japanskog Vizel Kobea u holandski Ajaks, kojim je ustvari preko zeničkog Čelika utajeno 1, 95 miliona dolara poreza. Naime, Laudrup i njegov menadžer su trebali platiti porez ukoliko je on slobodan igrač, što je i bio, ali sum u menadžeri sa nekim iz Čelika dogovorili “papire” o transferu iz Japana u zenički Čelik, a onda u Ajaks.

Godinu kasnije povedena je istraga o sumnjivoj kupovini kulpskog autobusa i “transferima” sa određenim sudijama, preko igrača. Već naredne, 2006. čelnici kluba iz 2004. Samir Škrgo i Safet Berbić, te nekoliko članova uprave mjesecima su ispitivani zbog navodnih dogovaranja tri utakmice Premier lige.

Istrage o poslovanju NK Čelik, te transferima, isplatama i sumnjivim transakcijama vođene su i 2008. i 2010., ali niti jedna do sada nije provedena do kraja, što zbog “zastare”, što zbog odbijanja ključnih aktera da svjedoče.

Čitano 6345 puta Zadnji put promjenjen srijeda, 04 April 2012 10:20