Printaj ovu stranu
četvrtak, 18 Avgust 2011 02:08

Sudbina djece iz Vrselja Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

alibegsoc1Centar za socijalni rad Zenica, kako nam je kazao šef Službe socijalne i dječije zaštite Esad Beganović, ove će sedmice poslati u selo Vrselje socijalne radnike Nedžada Alića i Pašu Kavazović, koji bi trebali procijenti uvjete u kojima žive maloljetna djeca pritvorene Nevrese i umrlog Ahmedina Dizdarevića, Dževad (12) i Anadin (6).

 

Najbolja odluka

Njihov izvještaj bit će i mjerodavan za određivanje staratelja, odnosno porodice u koju će djeca, nakon subotnje porodične tragedije u kojoj im je njihova majka ubila oca, biti smještena.

- Bili smo spremni da već u ponedjeljak odemo na lice mjesta, o slučaju smo izvijestili i SOS Dječije selo, ali su predstavnici porodice, odnosno braća ubijenoga, došli odmah ujutro i informisali nas da su djeca smještena kod nane, koja je, uz to, i udata za jednog njihovog amidžu, te da će se oni sada brinuti o djeci - kaže Alić.

On ističe i da će Centar, koji je i do sada pružao maksimalnu pomoć porodici, nastaviti pratiti situaciju i donijeti najbolju odluku, u interesu djece, ali i da zahtjev za određivanje staratelja još nisu dobili.

Šef Službe Beganović navodi da je porodica na ime invalidnine i tuđe njege i pomoći za bolesnog dječaka Anadina imala pravo na iznos od 350 KM te stalnu novčanu pomoć od 105,55 KM.

Umanjen iznos

- Nažalost, zbog recesije su i socijalna primanja umanjena za deset posto, pa je i porodica Dizdarević za toliko umanjen iznos ostvarivala svoja prava i pomoć od našeg centra. Na ime dječijeg dodatka dobivali su još 11,75 KM za svako dijete - ističe Beganović, koji dodaje i da je, zbog ovog slučaja ubistva oca, porodica već podnijela zahtjev i za dodjelu jednokratne novčane pomoći.    

Kako je u pitanju teži, specifični slučaj, Beganović vjeruje da će im biti isplaćen maksimalni iznos od 270 KM.   

Sličan slučaj prije rata dogodio se u Stranjanima

Socijalna radnica Amira Avdić, iako se više ne sjeća imena aktera i svih detalja, prisjeća se da je prije rata sličan slučaj zabilježen i u selu Stranjani, koje je vrlo blizu Vrselja.

- Ne mogu se sjetiti imena, svih detalja, jer nemamo evidenciju o tome, ali znam da je tada žena, koja je imala šestero ili sedmero djece, ubila muža sjekirom. Tada, kao ni sada, porodica ubijenoga nije teretila snahu. Dobila je, čini mi se, i manje od godinu zatvora. Sjećam se čak, kako je bilo ljeto, da su je pustili iz zatvora da ode kući i pripremi zimnicu. Ne znam samo da li je u tom trenutku bila i osuđena - kaže Avdić.

Dževad prošao razred, braća čuvaju imovinu

Nakon što je u ponedjeljak, na dan dženaze rahmetli ocu i određivanja 30-dnevnog pritvora majci, uspješno položio popravni ispit iz matematike, Dževad je jučer položio i ispit iz njemačkog jezika, pa će naredne godine pohađati sedmi razred.

- Evo, skupili smo se mi, braća, da vidimo šta ćemo s kućom, odnosno imovinom. Kuća je na osami, a svašta ima, puno se krade, pa da vidimo gdje ćemo izmjestiti stvari dok se ne vrati Nevresa - kaže Senad Dizdarević, koji živi u braku s Nevresinom majkom i najviše se i brine o djeci.

Dobiju li on i njegova supruga Džemila starateljstvo nad djecom, Centar za socijalni rad, kako nam je rečeno, isplaćivat će im iznos od 122 KM.

Čitano 4460 puta
zblog

Posljednje od zblog

Povezani članci (by tag)