19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 18 Avgust 2011 02:08

Sudbina djece iz Vrselja Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

alibegsoc1Centar za socijalni rad Zenica, kako nam je kazao šef Službe socijalne i dječije zaštite Esad Beganović, ove će sedmice poslati u selo Vrselje socijalne radnike Nedžada Alića i Pašu Kavazović, koji bi trebali procijenti uvjete u kojima žive maloljetna djeca pritvorene Nevrese i umrlog Ahmedina Dizdarevića, Dževad (12) i Anadin (6).

 

Najbolja odluka

Njihov izvještaj bit će i mjerodavan za određivanje staratelja, odnosno porodice u koju će djeca, nakon subotnje porodične tragedije u kojoj im je njihova majka ubila oca, biti smještena.

- Bili smo spremni da već u ponedjeljak odemo na lice mjesta, o slučaju smo izvijestili i SOS Dječije selo, ali su predstavnici porodice, odnosno braća ubijenoga, došli odmah ujutro i informisali nas da su djeca smještena kod nane, koja je, uz to, i udata za jednog njihovog amidžu, te da će se oni sada brinuti o djeci - kaže Alić.

On ističe i da će Centar, koji je i do sada pružao maksimalnu pomoć porodici, nastaviti pratiti situaciju i donijeti najbolju odluku, u interesu djece, ali i da zahtjev za određivanje staratelja još nisu dobili.

Šef Službe Beganović navodi da je porodica na ime invalidnine i tuđe njege i pomoći za bolesnog dječaka Anadina imala pravo na iznos od 350 KM te stalnu novčanu pomoć od 105,55 KM.

Umanjen iznos

- Nažalost, zbog recesije su i socijalna primanja umanjena za deset posto, pa je i porodica Dizdarević za toliko umanjen iznos ostvarivala svoja prava i pomoć od našeg centra. Na ime dječijeg dodatka dobivali su još 11,75 KM za svako dijete - ističe Beganović, koji dodaje i da je, zbog ovog slučaja ubistva oca, porodica već podnijela zahtjev i za dodjelu jednokratne novčane pomoći.    

Kako je u pitanju teži, specifični slučaj, Beganović vjeruje da će im biti isplaćen maksimalni iznos od 270 KM.   

Sličan slučaj prije rata dogodio se u Stranjanima

Socijalna radnica Amira Avdić, iako se više ne sjeća imena aktera i svih detalja, prisjeća se da je prije rata sličan slučaj zabilježen i u selu Stranjani, koje je vrlo blizu Vrselja.

- Ne mogu se sjetiti imena, svih detalja, jer nemamo evidenciju o tome, ali znam da je tada žena, koja je imala šestero ili sedmero djece, ubila muža sjekirom. Tada, kao ni sada, porodica ubijenoga nije teretila snahu. Dobila je, čini mi se, i manje od godinu zatvora. Sjećam se čak, kako je bilo ljeto, da su je pustili iz zatvora da ode kući i pripremi zimnicu. Ne znam samo da li je u tom trenutku bila i osuđena - kaže Avdić.

Dževad prošao razred, braća čuvaju imovinu

Nakon što je u ponedjeljak, na dan dženaze rahmetli ocu i određivanja 30-dnevnog pritvora majci, uspješno položio popravni ispit iz matematike, Dževad je jučer položio i ispit iz njemačkog jezika, pa će naredne godine pohađati sedmi razred.

- Evo, skupili smo se mi, braća, da vidimo šta ćemo s kućom, odnosno imovinom. Kuća je na osami, a svašta ima, puno se krade, pa da vidimo gdje ćemo izmjestiti stvari dok se ne vrati Nevresa - kaže Senad Dizdarević, koji živi u braku s Nevresinom majkom i najviše se i brine o djeci.

Dobiju li on i njegova supruga Džemila starateljstvo nad djecom, Centar za socijalni rad, kako nam je rečeno, isplaćivat će im iznos od 122 KM.

Čitano 4444 puta